Chec pufos și aromat ca în Thassos
De Crăciun, am renunțat la cozonac și am făcut un chec pufos și aromat. Am muncit mai puțin și n-am mai stat cu sufletul cât un purice că nu crește. Ori dacă a crescut, când îl scot din cuptor se lățește ca o clătită. Rețeta de chec pufos și aromat am adus-o acasă din insula Thassos.
În urmă cu mulți ani, la hotel Menel din Limenaria, aveam în fiecare zi la micul dejun tot felul de prăjiturele.
L-am întrebat pe proprietar unde se găsește checul cu pricina, gândind să iau și pentru acasă la întoarcere. Mi-a spus că soția sa îl pregătește în casă, în fiecare zi.
Deși se spune că grecoaicele nu dau lesne o rețetă, doamna Kety a fost deosebit de amabilă și mi-a spus toate secretele pentru un chec pufos și aromat reușit.
L-am făcut de multe ori, dar parcă niciodată nu a ieșit așa de bun ca acum.
Ingrediente pentru chec pufos și aromat ca în Thassos
- 4 ouă
- 300 g făină
- 400 g zahăr
- 200 ml lapte
- 250 g margarină sau unt
- 2 pliculețe zahăr vanilat
- 1 pliculeț praf de copt
- coaja de la o portocală sau de la o lămâie ori de la o limetă
- unt sau margarină pentru uns tava
Cum pregătim un chec pufos și aromat
Într-un bol, am frecat spumă, cu mixerul, margarina. Poți să pui unt dacă vrei un gust mai bogat și nu-ți faci probleme de siluetă. Important este să fie moale, dar nu topit. Și, mai ales, toate ingredientele trebuie să fie la aceeași temperatură.
Apoi am adăugat ouăle, unul câte unul. Când ouăle s-au încorporat, am pus zahărul amestecat cu zahăr vanilat, amestecând bine până s-a dizolvat complet. Dacă vrei, poți să pui zahăr pudră.
Făina amestecată cu praful de copt și un praf de sare am adăugat-o alternativ cu laptele. Un pic de făină, un pic de lapte. Când pun făina, opresc mixerul și amestec ușor ca să nu zboare peste tot.
Compoziția trebuie amestecată foarte bine, insistând pe fundul vasului. Altfel, mare parte din făină rămâne acolo.
La sfârșit, am pus coaja de portocală și am amestecat cu o spatulă.
Am pus compoziția în două tăvi de unică folosință și una metalică, nu înainte să le ung bine cu unt. Unul dintre secretele pe care mi le-a spus doamna Kety a fost să ung tăvile foarte bine, cu un strat gros de unt, cam de vreo 2mm. Am umplut tăvile pe jumătate și le-am bătut un pic de blatul de lucru, să se așeze bine compoziția.
Am dat checul la cuptorul încins bine înainte și l-am copt la foc mediu. Într-un cuptor electric, selectați temperatura de 165-170 grade Celsius. L-am așezat în cuptor la mijloc, nici prea sus, nici prea jos și l-am ținut circa 55-60 de minute. Timpul de coacere este relativ, în funcție de cuptor. Dacă vi se pare că se rumenește prea tare, dar încă n-a trecut testul paiului, acoperiți-l cu o hârtie de copt.
După ce s-a copt, l-am scos din tavă și l-am pudrat cu zahăr. Iar după ce s-a răcit, am tăiat câteva feliuțe.
Voi ce credeți, i-a plăcut Moșului checul pufos și aromat pe care i l-am pus alături de paharul cu lapte?
Aștept răspunsul în comentarii. Dacă ți-a plăcut rețeta mea de chec pufos și aromat, dă un share pe Facebook pentru prietenii tăi! Ne vedem și pe Instagram.
4 Comments
Angela Tudose
Waw! Arată super bine, sunt convinsă că a fost și bun. O să încerc și eu rețeta Sărbători liniștite!
Almona Calatoreste
Ai dreptate. A fost. Timpul trecut. Sărbători fericite!
elvira
Bună rețeta ! Dar mergi pe unt bun, e muuult mai sănătos decât margarina.
Sărbători gustoase
Almona Calatoreste
Daaa, categoric e mai bun cu unt. Sărbători minunate!