Cazare în Samos – Hotel Labito. Cu bune și mai puțin bune
Când am optat pentru cazare în Samos la Hotel Labito, nu aveam așteptări prea mari. Niciodată nu mi-am făcut iluzii cu privire la vreo cazare în Grecia, având în vedere că întotdeauna am ales maximum 2*.
Știu, nu sunt cel mai bun exemplu de urmat, dar pun mai mult preț pe activitățile în aer liber, decât pe ultra-confortul unei camere de hotel. De la o cameră de hotel îmi doresc să fie curată, suficient de spațioasă astfel încât să nu mă lovesc de mobilă, să pot face un duș și să mă odihnesc bine.
Cazare în Samos – Hotel Labito – cele bune
Amplasarea
Este punctul forte și principalul criteriu pentru care l-am ales. Hotel Labito se află în localitatea Pythagorio, unul din cele trei porturi din insula Samos, la 2 km de aeroport. La mai puțin de 1 minut de mers se află două taverne și cea mai apropiată plajă (dacă aceea se poate numi plajă). Portul unde acostează ferry, faleza cu taverne, baruri și cafenele și o plajă mai bunicică sunt la 1 – 2 minute de mers pe jos.
Chiar în capătul străzii se află Biserica și Castelul Likourgou Logotheti, iar la cca 100 m de acestea, Muzeul de Aerheologie. Mănăstirea Panagia Spiliani și Tunelul Efpalinos sunt și ele la scurtă distanță de hotel.
Micul dejun
Servirea micului dejun se face între orele 7.00 și 10.00. Pe unde am mai fost, nu începea mai devreme de 8.30. Pe undeva este de înțeles, căci sunt multe zboruri dis-de-dimineață. În plus, ferry către celelalte insule și către Turcia pleacă la 8.30.
În continuarea recepției este salonul pentru mic dejun. Afară, pe toată lungimea salonului, este o terasă acoperită pe care am exploatat-o la maximum. Și nu numai eu. În salon n-am văzut ocupate mai mult de două mese. Chiar și familiile cu copii foarte mici preferau terasa, chiar dacă se fuma la greu.
Revenind la micul dejun, cred că a fost cel mai bogat de până acum. Zilnic aveam:
- ouă (doar fierte și destul de tari)
- 2 feluri de șuncă și cașcaval (nu le-am încercat)
- unt
- rosii, ardei gras – foarte gustoase și proaspete
- măsline
- 3 feluri de pâine: intermediară, neagră, prăjită
- gem (la cutiuțe și vrac)
- miere
- croasante
- 3 feluri de biscuiței dulci
- cereale simple și cu cacao
- pepene roșu (proaspăt și foarte dulce)
- portocale (mici și urâte, dar scandalos de dulci)
- cafea la filtru
- ceai verde și negru
- suc de portocale (nu mi-a plăcut)
- lapte
De asemenea, aveam la discreție ulei de măsline și zeamă de lămâie.
Personalul
Familia care deține și administrează hotelul este compusă din trei membri. Fiica asigură recepția pe timp de zi și ajută la bucătărie. Mama este omniprezentă la recepție, la bucătărie și la curățenie. Tatăl este recepționer, lăcătuș, instalator și se ocupă și de aprovizionare.
Când am ajuns, camera nu era încă pregătită să ne primească, prilej pentru mine să o rog pe tânără să ne dea o cameră cu vedere. Din cauza unei crengi rebele nu prea vedeam marea, însă aveam o priveșite superbă spre munte.
Toți sunt foarte amabili și foarte săritori. Pe noi ne-au ajutat cu foarte multe informații utile și au rezolvat cvasi-instantaneu toate problemele cu care ne-am confruntat. Cred că sunt conștienți de neajunsurile și minusurile pe care le are hotelul și încearcă să ofere, totuși, un sejur reușit.
Curățenia
Citind comentariile de pe booking.com și de pe Tripadvisor am avut emoții mari. Mă înarmasem cu răbdare și mă așteptam la tot ce era mai rău. La fața locului lucrurile nu au stat chiar așa de rău cum îmi imaginam. Nici camera, nici dulapul nu aveau miros de aer închis. Curățenia s-a făcut temeinic, în fiecare zi. Și când spun asta, nu mă refer doar la faptul că s-a golit coșul din baie. Măturat, spălat, șters praful, inclusiv golit și spălat scrumiera, lucru care nu s-a întâmplat până acum, pe nicăieri. Lenjeria și prosoapele au fost schimbate zilnic, ceea ce nu se întâmplă prea des. Consumabilele din baie (săpun, gel de duș șampon) au fost înlocuite la jumătatea sejurului.
Cazare în Samos – Hotel Labito – cele mai puțin bune
De cum am depășit recepția și am urcat la primul etaj, am avut șoc. Parcă mergeam pe un hol de spital sau al unei clădiri construite înainte de război. Un hol lung, puțin luminat și care părea că avea linoleum pe jos. Era marmură, dar jur că semăna a linoleum.
Camera
Nu mai mare de 15 mp, e vopsită orange și mobilierul este roooooz. Parcă eram într-o cameră de păpuși. Nu m-a deranjat câtuși de puțin, ba chiar mi-a dat un plus de bună dispoziție. Nu mi-a plăcut că în holișorul de la intrare nu era bec și nu prea vedeam în dulap unde era și seiful. Nici veioza de deasupra patului nu a funcționat, dar nici nu prea am folosit-o. Ușa de la intrare era scorojită rău, semn că are nevoie urgent de renovare.
Baia
O baie mică nu mă surprinde nicăieri în Grecia. Dar asta era de-a dreptul liliputană. Ați auzit vreodată expresia „stai pe toaletă cu picioarele în cădița de duș”? Să știți că nu e invenție, e chiar adevărat. Când am văzut-o, mi-am amintit de domnul care a stat lângă noi în avion. Masiv, fost rugbist. L-am întâlnit întâmplător după câteva zile și ne-a întrebat cum e cazarea. I-am spus să nu încerce, că nu încape. Colac peste pupăză, la primul duș, imediat după sosire, am rămas cu para dușului în mână. N-apucasem să-l fixez în suport și nu mi-a căzut în cap. Am anunțat imediat la recepție și tot imediat a fost înlocuită cu una nouă.
Balconul
Primul lucru pe care l-am sesizat a fost lipsa plasei pentru insecte. La finalul sejurului am constatat că nici n-am avut nevoie. Pe toată insula n-am văzut un țânțar sau o viespe. La fel ca și baia, balconul a fost cel mai mic din toate cazările în Grecia. După ce că abia te puteai mișca, măsuța de marmură era imposibil de mutat ca să câștigi un pic de spațiu. Ce am mai observat, și nu doar la Hotel Labito: lipsa copertinelor pentru umbră. Noroc că n-am stat prea mult, că soarele ardea destul de tare.
Despre cazare în Samos – concluzii
Deși nu pot spune că este idealul de cazare în Samos sau aiurea, consider că au fost mult mai multe aspecte plăcute decât neplăcute. Pe lângă cele enumerate mai sus, adaug liniștea de care am avut parte tot sejurul. Cu toate că faleza și două taverne cu muzică live sunt foarte aproape, nu răzbate niciun sunet. Nici măcar valurile nu le-am auzit. Avioanele circulă doar pe timpul zilei, așa că nu ne-au deranjat. O surpriză frumoasă a fost aerul condiționat centralizat care funcționează non-stop. Ai posibilitatea să-i reglezi atât intensitatea, cât și temperatua și chiar să-l oprești. Noi n-am știut asta în prima noapte și am cam clănțănit de frig.
Conexiunea WI-FI a fost cam nărăvașă, dar nici semnal de telefonie nu era tot timpul. Ba, uneori, intrau rețele turcești. Pentru mine a fost perfect. M-am deconectat de la rețelele de socializare și m-am bucurat de vacanță pe îndelete.
Dacă v-a plăcut, nu vă sfiiți să împărtășiți cu prietenii voștri! Lăsați-mi un comentariu pe blog sau pe Facebook. Mă găsiți și pe Instagram.