Când planurile de vacanță se modifică în vacanță
Uneori, planurile de vacanță se schimbă chiar pe parcursul derulării sejurului. Oricât de bine și în amănunt ai planifica, factorul surpriză ia cele mai nebănuite forme: vânt puternic, un zbor întârziat ori anulat, un accident major sau o banală înțepătură de țânțar.
Cea de a treia zi a itinerariului în insula Ikaria nu se arăta deloc roz. Din contră, avea accente de roșu aprins cu puseuri dureroase.
Nu pot să ascund faptul că intrasem un pic în panică. Un pic mai mult chiar. Și asta pentru că fix în urmă cu 9 ani, o mușcătură de viespe chiar mi-a stricat vacanța în Thassos. Și 5 zile din 7 le-am petrecut cu antibiotice și fără să pot merge.
Ce faci când planurile de vacanță se modifică pe parcurs? Ce ai programat într-o zi faci în două
Primul drum l-am făcut la farmacie și de data asta nu mi s-a mai părut atât de departe. Am cumpărat o cremă cu cortizon și antibiotic și am urmat indicațiile farmacistului: aplicare de câteva ori pe zi, antihistaminice și multă apă de mare.
Speram ca până a doua zi să se amelioreze și umflătura și durerea. Nu de alta, dar era programată drumeția și aveam nevoie de picioare sănătoase.
N-a fost să fie, astfel că în loc de o singură zi liberă, am avut două consecutiv.
În prima parte a zilei, am renunțat la incursiunea în Evdilos. Pe de o parte, nu voiam să forțez piciorul. Pe de altă parte, nu prea aveam cu ce să ajung. Autobuzul în Ikaria, în cazul în care există, circulă doar o dată pe zi.
Spun dacă există pentru că în cele 9 zile n-am văzut nici măcar cum arată. Drept este că insula Ikaria nici nu e croită pentru autobuze ori autocare.
Drumurile sunt extraordinar de înguste că încap cu greu sau nu încap deloc două autoturisme.
Dacă itinerariul meu nu mai putea continua conform planificării, m-am gândit ca cele două zile libere să le petrec pe cele două plaje din Gialiskari și Armenistis. De mult îmi doream ca în vacanță să am măcar o zi în care să mă așez pe plajă dimineața, să mă ridice foamea ori setea, apoi să mă întorc. Iar acum aveam două la rând.
O zi la Mesakti
Plaja Mesakti din Gialiskari este cea mai populară plajă din Ikaria. Golful este înconjurat de o pădure de pini și primul segment de plajă (neorganizată) se află în estuarul râului Myrsonas. În această zonă umedă de 25,5 ha trăiesc zeci de specii de păsări, reptile și amfibieni. După lăsarea întunericului, concertează pe două voci broscuțele și cosașii.
Porțiunea de plajă amenajată are 3 sectoare cu șezlonguri sau perne și umbrele. Cel puțin în luna iunie, până la ora 12.00 poți avea toată plaja numai pentru tine și nu te deranjează nici taxatorul de la șezlonguri.
Două șezlonguri și o umbrelă costă 6 euro/zi.
Accesul se face pe trepte sau pe șosea, ocolind parcarea. Într-una din zile, am mai găsit o cale de acces printr-o pădurice de lângă taverne. Cu ocazia asta am descoperit o altă plajă, neamenajată, perfectă pentru snorkel, cu vedere la bisericuța de pe promontoriu.
Deasupra plajei sunt mici kantines (beach bars) cu bere, cafea, răcoritoare, senvișuri și salate.
Pe plajă funcționează școala de surf și chiar am avut ocazia să văd o fată luând primele lecții. În luna iunie, vântul nu suflă chiar așa de tare, însă partea dreaptă a golfului are curenți destul de puternici. În partea stângă, spre Armenistis, curenții sunt mai slabi și marea este mai sigură, chiar și pentru copii. Plaja Messakti are nisip fin, auriu și câteva pietricele la intrarea în apă care e destul de lină.
Apus de soare pe plaja Nas
Când călătorești singură, nu prea ai timp să fii singură. Este foarte ușor să intri în vorbă cu localnicii și să afli lucruri despre care poate nici n-ai fi întrebat.
Planurile de vacanță includeau un apus de soare pe plaja Nas. Însă așa cum se prezentau lucrurile, părea imposibil de realizat. Soluția salvatoare a venit de la un grup de localnici cu care am petrecut ziua de plajă.
Cea mai sigură, la îndemână și ieftină metodă să te deplasezi în insula Ikaria este autostopul.
Turiștii nu opresc niciodată. Doar localnicii, care sunt extraordinar de amabili și săritori și nici nu oferă vreun motiv de îngrijorare.
Pe înserat, mi-am tras ținuta recomandată de Lina, pantaloni lungi și pantofi de drumeție și am pornit spre Nas. Din când în când, mai făceam semn când auzeam o mașină. Așa am reușit să ajung nu numai la Nas, ci și un pic mai încolo, la cascada de pe râul Charakas.
Pe timp de vară, nivelul râului scade atât de mult, că albia se usucă. În lunile iulie și august, este paradisul camperilor și toată zona se umple de corturi. Ce dacă indicatoarele semnalizează „Camparea interzisă”?
Și nudismul este interzis la Nas, dar ăsta nu este un impediment.
Plaja în sine, mie nu mi s-a părut nemaipomenită dacă o scoți din peisajul care o înconjoară. La fel ca și Messakti, Nas se formează în estuarul râului Charakas. Pe malul râului se văd rămășițele Templului Zeiței Artemis.
Din șosea, plaja este accesibilă pe scări, dar există și o potecă ce coboară din satul Raches. Dacă n-ai abilități de alpinist, mai bine pe asfalt.
Catalogată drept cea mai frumoasă plajă din nordul insulei, este și cea mai periculoasă. Curenții sunt foarte puternici chiar și atunci când nu sunt valuri mari. Nu există niciun fel de facilități. Doar o tavernă în șosea, unde încep scările.
Livadi, Kampos, Evdilos
Cu lecția învățată din ziua precedentă, dis-de-dimineață am plecat spre Livadi, plaja de lângă Armenistis, făcând semn puținelor mașini care treceau.
Și data asta mi-a surâs norocul și am scutit 20 de minute de mers la deal, prin soare. M-a luat un cuplu de localnici care mergeau în Raches. Norocul meu că n-am mers mai departe cu ei că până la destinație, îmi găseau pețitor.
Când făceam documentarea și planurile de vacanță, plaja Livadi mi se părea mai frumoasă decât Messakti. Mărginită în dreapta de pădurea de pini și în stânga de Armenistis, ridicat în amfiteatru.
După ce am petrecut câteva ore aici, mi-am schimbat părerea.
Plaja Livadi este mai scurtă decât Messakti, însă mult mai lată. Nisipul este fin, intrarea în apă un pic mai lină și parcă nici curenții nu sunt atât de puternici.
Cu toate acestea, porțiunea liberă de șezlonguri era plină de vegetație marină și alte resturi vegetale țepoase.
La barza chioară, îi face Dumnezeu cuib
Pe seară, gazda mi-a spus că are puțină treaba în Evdilos și dacă n-am alte planuri, mergem împreună.
Pe drum, ne-am oprit un pic în Kampos. Satul este așezat într-o câmpie scăldată de râul Voutsidis, iar în antichitate purta numele Oinoe și a fost capitala insulei. Pe un deal, lângă piața centrală se mai văd ruinele orașului antic. Chiar în curtea bisericii Agia Eirini, construită pe rămășițele cetății și cu marmura acestuia. Din păcate, la ora la care am ajuns, biserica și Muzeul de Arheologie de alături erau închise.
Înainte de apus, am ajuns în Evdilos. Am lăsat-o pe Nektaria să-și vadă de treburi, iar eu am luat-o la pas pe străduțele înguste.
Evdilos este cel de-al doilea port al insulei și a fost prima capitală în timpul celei de a doua ocupații otomane, între 1834 și 1912. Din punct de vedere arhitectural, Evdilos este una dintre cele mai tradiționale așezări din Ikaria. De-a lungul aleilor pietruite, case vechi sau noi, neoclasice sau moderne sunt armonios legate între ele și fac drumețul să se întrebe unde se termină una și începe cealaltă.
La fel ca toată insula Ikaria, Evdilos prinde viață după lăsarea întunericului. Terasele și bărulețele din port sunt cel mai bun loc să închei ziua. Cu un cocktail sau un fresh de portocale când luminile orașului se unduiesc în mare.
Dacă vrei să afli cum a continuat aventura mea singură în Ikaria, abonează-te la news-letter și așteaptă episoadele următoare. Până atunci, ne vedem pe Facebook și pe Instagram.
22 Comments
Cristina
Și eu refuz ca evenimentele proaste să-mi strice vacanța, chiar dacă nu mai fac ceea ce era plănuit inițial, tot încerc să mă bucur cumva de loc. Dacă e vorba, totuși, de sănătate și dacă e o problemă gravă e diferit, evident.
Cea mai cea amintire legată de neprevăzut e prima mea excursie în Kuala Lumpur: în ziua sosirii mi-am pierdut portofelul cu tot ce aveam în el, noroc că țin actele separat. Rămăsesem doar cu ce aveam prin buzunare. De obicei sunt atentă și împart banii în mai multe locuri, nu țin cardul în același loc etc., dar atunci am fost și neglijentă. Dar eram decisă să nu-mi stric vacanța așa că am sunat un prieten din Bangkok, mi-a trimis niște bani prin Western Union. Culmea e că acum Malaezia e țara mea preferată din Asia de Sud-Est 🙂
Almona Calatoreste
Din fericire, până acum nu avut evenimente legate de pierderea bagajului sau a banilor.
Dar e bine întotdeauna să ai un plan de rezervă. Și mai ales să fii capabil să vezi părțile bune care derivă din necazuri.
Gabriela Rizea
De vis acel apus de soare. M-ai convins că nu trebuie să ratez Ikaria.
Almona Calatoreste
Dacă cerul era senin, cred că era și mai frumos.
Angela Tudose
Uite că se mai întâmplă și evenimente nedorite, important e să putem trece peste ele.
Am pățit-o când am fost prima dată în Egipt, am făcut o alergie urâtă la apa de mare, așa că a trebuit să mă țin departe de mare multă vreme. Bine că mi-a trecut între timp, habar n-am cum, dar acum nu mă mai umblu de bube.
Și-n Thailanda am pățit-o c-o infecție în gât, vreo 3 zile am stat la pat, cu antibiotice.
Almona Calatoreste
Eu am făcut în Corfu o alergie de la soare și apa de mare. Ani de zile am avut semne ca de arsură. Acum sunt foarte atentă.
Elvira
Mulțumesc cerului, doar răceli zdravene. Anul trecut cel mai rău. Am răcit în Lisabona și am „consolidat-o” în Epir cu o măgărească de mai mare dragul. Nu aveam nimic de tuse așa că am bătut toba. Prin farmaciile lor nu găsești
chiar orice OTC-uri și ca să nu pierd din timpul de hoinărit, nu m-am dus nici la doctor să-mi dea rețetă pentru ceva special (asigurarea acoperea consultația și contravaloarea medicamentului).
Almona Calatoreste
De astea n-am avut parte. Dar alergii, cât cuprinde. Ba la soare și apă de mare, ba la mușcături de goange.
Elvira
Alergii nu fac din simplu motiv că sunt….alergică ! Adică de cam 30 de ani mă lupt cu alergia de primăvară. Acum
sunt în faza bună (curba lui Gauss) dar nu plec fără o cantitate apreciabilă de antihistaminice. Așa am scăpat și de alergia la apă fix în Lefkada. Folosesc acum doar Aerius orodispersabile de 5 mg. La mine funcționează, încă, la orice fel de alergen.
Almona Calatoreste
Și eu tot Aerius folosesc. Eu nu prea făceam alergii, dar de ceva vreme fac cam din orice. La soare am rămas cu sensibilitate din Corfu. Iar la insecte, din Thassos. Dar asta nu mă împiedică să merg în Grecia an de an.
Claudia
Ce aventura! Ma bucur ca, totusi, in ciuda problemelor intampinate, ai putut explora insula si ti-ai facut cunostinte noi.
Care e urmatoarea destinatie? Sunt curioasa 🙂
Almona Calatoreste
Mulțumesc, Claudia. N-am stabilit încă următoarea destinație. Dar stai pe aproape. Când voi știi, dau de veste.
Elena Chedică Mateică
Îmi pare rău, îmi pot doar imagina cât de dureroasă poate fi mușcătura de viespe. Bine măcar că nu a fost o excursie total ratată.
Îmi place mult citatul de la sfârșitul articolului.
Mirela Marin
Când planurile de vacanță îți sunt stricate, mergi pe mâna imaginației. Am avut parte de-a lungul anilor, de vacanțe cât pe ce ratate. Am pierdut un avion de legătură, am rămas fără bagaje, norocul nostru că aveam banii și actele în borsete și multe altele. Am trecut peste toate, fără a renunța la vacanță.
Cât despre Ikaria, ți-am mai spus, am pus-o pe listă.
Almona Calatoreste
La mine singurele probleme în vacanță au fost legate de sănătate. Har Domnului, bagajele, actele și banii au fost în permanență în siguranță.
Dana
Din nefericire mai apar și neplăceri. Niște locuri de vis, tare mi-aș dori să ajung și eu cândva acolo, pe plajele parcă rupte din rai.
Almona Calatoreste
Așa e, mai apar și neplăceri. Dar mă bucur că am avut niște zile pline pentru plajă. Iar plajele Livadi și Mesakti sunt decorate cu Blue Flag. Nisipul e fantastic.
Ordine sau dezordine
Singura nici nu m-am gandit vreodata sa merg peste granita. Intamplator am ajuns in 2013 in Tyulenovo. Acum, imi vine sa imi iau talpasita zilnic. Poate pentru ca incep sa uras autoritatile romane si administratia de orice fel….
Almona Calatoreste
Stai liniștită că autoritățile sunt cam.la fel peste tot. Acolo nu ne dăm seama pentru că suntem în vacanță și nu prea ne lovim de ele.
Adriana Ivan
Din fericire nu am pățit nimic care să îmi strice vacanța. Până acum am fost norocoși.
Oana Durican
Si eu calatoresc mult – zic eu – si niciodata nu e perfect totul. Am pus pe lista mea si Ikaria. Imi place Grecia, desi de obicei nu ma intorc intr-o tara in care am mai fost, dar daca-mi place mult, fac exceptii 🙂
Illusion
Și eu a trebuit să îmi modific planurile de vacanță datorită unei probleme medicale. Nu e un lucru chiar plăcut, dar important e să ai cu ce să îți umpli timpul 🙂