De ce călătoriile sunt cele mai bune experiențe de dezvoltare (Guest-post)
Călătoriile sunt o sursă inepuizabilă de fericire, sunt experiențe care ne șlefuiesc atât fizic cât și psihic.
Călătorind, absorbim conștient sau nu, informație, obiceiuri, stiluri de viață. Toate acestea ne formează ca oameni mai buni, mai toleranți și mai extroverți dar și mai respectuoși.
Încearcă să te analizezi după ce te întorci dintr-o călătorie, unde ai explorat cum trăiesc localnicii, după ce ai vorbit cu ei sau le-ai gustat aromele specifice bucătăriei.
Vei vedea cât te-a îmbogățit călătoria, câte cunoștințe despre istoria și cultura lor ai acumulat.
În toți acești ani de când călătoresc, am simțit cum devin mai fericită, mai creativă, extrovertă și mai receptivă. De fiecare dată am încercat să iau cu mine din fiecare loc ceva autentic și să îl folosesc ulterior. Am făcut fotografii care spun povești și mi-am rafinat stilul de a scrie despre ele prin simțuri și senzații.
Așa am scris despre cafea și aromele ei turcești și arăbești, care este eticheta în Ramadan, ce impact au asupra ta oamenii din Zanzibar și multe altele. Am stilizat organizarea bagajului și ți-am dat 10 motive pentru care trebuie să călătorești mai des.
Știu că poate acum nu sunt condițiile cele mai bune de a călători, că multe din locurile pe ne dorim să le vizităm nu sunt accesibile din cauza pandemiei. Însă sunt și multe locuri care merită explorate sau putem deocamdată să ne organizăm pentru o călătorie viitoare.
foto personală Deșert
Călătoriile te fac mai fericit
Ai observat poate la colegi pe birou fotografii cu locuri minunate pe care le-au vizitat sau își doresc să le vadă cândva? Sau ai trimis vreodată părinților sau bunicilor vederi din locurile unde mergeai în vacanță?
Mulți folosesc astfel de imagini pe vision board, la început de an, când își pun dorințe și intenții. Vizualizând destinația printre alte proiecte pentru acel an, ea devine un proiect serios pe care vrei să îl realizezi pe lânge cele legate de familie, carieră și sănătate.
Eu cred ca este o adevărată psihologie și filozofie în spatele plăcerii de a vedea acele imagini. Ele ne fac să ne relaxăm, să privim viața echilibrat și ne amintesc cât de bine ne-am simțit acolo. Sau, ne imaginăm ce grozav va fi când vom merge unde visăm.
Când trimitem vederi celor dragi, vor fi plini de bucurie că ne-am gândit la ei, în momentele noastre fericite din vacanță.
Toată această senzație de fericire care ne cuprinde nu este datorată exclusiv destinației, ci ea începe din momentul planificării călătoriei. Alegerea locației, acumularea de informații cu un vibe bun de la prieteni care au fost acolo, cumpărarea biletelor și așteptarea momentului plecării ne aduc momente de bucurie și fericire.
Altfel trece timpul până la plecare și altfel lucrezi la proiectele tale, știind că îți vei oferi o vacanță într-un loc mult visat.
Nu știu dacă și la tine este la fel, dar mie mi se pare că arăt altfel în fotografiile din vacanță. De la expresia feței, la poziția corpului, mi se pare că radiez!
Iar fotografia este singura limbă care poate fi înțeleasă în orice colț de lume.
Foto Jess Bailey pt Unsplash
Călătoriile te fac mai creativ
Simplul fapt că schimbăm decorul ne reduce foarte mult stresul și ne crește creativitatea. Mai ales atunci când mergem în locuri cu o cultură și civilizație diferită de a noastră.
Eu am simțit acest lucru când m-am mutat în Orientul Mijlociu și am experimentat gusturi noi, o altfel de viață și un alt ritm de a fi. Apreciez altfel felul cum trăiesc și am explorat și alte abilități pe care abia le puteam face acum trei ani.
Aici fiind, am descoperit SuperBlog și am dat un alt sens cuvintelor atât în mod creativ cât și ajutând antreprenori să-și articuleze mesajul. Am devenit mai creativă în bucătărie, fascinată fiind de aromele condimentelor și atrasă puternic de magia poveștilor la o cafea și o șișă.
Contactul cu locuri și culturi noi ne face să fim mai flexibili în gândire, să jonglăm cu idei și abordări noi, să facem conexiuni pe care nu le-am fi bănuit până atunci. Se deschide o lume nouă.
Și cum să nu fii de acord cu acest lucru când sunt studii care arată că pentru o doză de creativitate, avem nevoie de un peisaj nou?
Dacă ne uităm la exemple concrete, Hemingway, Picasso și Mozart, cunoscuți pentru creativitatea lor ieșită din comun, călătoreau foarte mult.
Călătoriile te fac mai receptiv
În fiecare călătorie am câștigat noi sensuri de înțelegere, fiecare loc mi-a eliberat mintea de paradigme. Am un exemplu care m-a frapat și care mă urmărește încă. Africanii din Zanzibar sunt oameni foarte săraci, nici nu îți imaginezi ce mănâncă, ei și copiii lor, dar niciodată nu am văzut o figură tristă. Au o fericire a lor și un zâmbet care nu are legătură cu lumea materială. A fost o lecție incredibilă!
Așa vezi că există și altă viață dincolo de zona ta de confort, în afara bulei tale. Îți dai seama că nu porți tu povara cea mai grea pe umeri și apreciezi mai mult ce ai.
Mai mult decât atât, orice om întâlnești în drum are experiența lui de viață, este și el un călător care își urmează steaua lui. Nu suntem singuri, iar faptul că suntem atât de diferiți, ne deschide perspectiva de a învăța unii de la alții.
Călătoriile te fac mai extrovert
Oricât de introvert ai fi, atunci când călătorești, este imposibil să nu iei contact cu unul sau doi localnici. Să întrebi ceva despre un loc, să schimbi câteva cuvinte cu un chelner despre gusturile din farfurie.
Chiar dacă ești mai puțin comunicativ, gheața se sparge ușor când cineva te întreabă de unde vii. Iar dacă faci conversație pornind chiar de la un salut timid, vei vedea că este ușor, frumos și extrem de politicos să te deschizi în alt colț de lume.
Vei veni acasă mult mai puțin plictisit, ba chiar îmbogățit de conversațiile cu un străin.
De aceea ador experiențele când pot lua contact cu localnici, să mă cufund în cultura și mediul lor. Ce modalitate este mai bună pentru a le cunoaște decât încercând gastronomia locală?
Sunt fascinată când intru în piețe, aș putea să le iau tuturor interviu, de la un capăt la altul. Acesta mi se pare locul cel mai atractiv pe unde merg, în lumea asta mare. Mă capacitează de fiecare dată energia acestor spații.
foto personală Piață
Prefer astfel de escapade decât să stau în resorturi izolate și plictisitoare. Au avut și acestea farmecul lor, la început, când era și fiică-mea mică pentru că era comod, însă nevoia de aventură și curiozitatea primează acum.
Sper că te-am convins ce mult înseamnă călătoriile pentru starea noastră de bine. Cred că ți-am încărcat bateriile pentru călătorii viitoare și sper să te bucuri de experiențe minunate, oriunde îți propui să mergi.
Articolul ne-a fost oferit oferit cu mare drag de Mari, o femeie și puternică și o bloggeriță dragă mie care a ales să locuiască în Dubai și care se prezintă ca o roșcată cu atitudine. O puteți urmări pe blogul Copper Attitude, pe Facebook și pe Instagram