Cum construim un buget pentru vacanța în Grecia
De foarte multe ori am fost pusă în situația să nu pot răspunde la întrebarea: cât costă o vacanță în Grecia? Mi se părea la fel de generală și cu tot atâtea răspunsuri ca întrebarea: cât costă o pereche de pantofi? De fiecare dată am răspuns cât am cheltuit eu. Însă, nu toți avem aceeași viziune asupra vacanței și fiecare trebuie să își construiască propriul buget pentru vacanța în Grecia.
Așa cum o pereche de pantofi poate să coste de la 100 de lei la 3000 de euro, în funcție de mai mulți factori, tot așa poate să varieze și costul unui concediu de la câteva sute la câteva mii de euro.
De ce trebuie să ținem cont când facem un buget pentru vacanța în Grecia
Cred că înainte de toate, ar trebui să răspundem la întrebarea : de ce merg în Grecia? Dacă răspunsul este pentru că e la modă, am auzit că e ieftin și a fost și prietenul/vecinul/colegul de liceu, probabil cea mai gospodărească soluție este să mergem la sursă. Îl rugăm pe prietenul/vecinul/colegul să ne deseneze și să ne scrie cu liniuță de la capăt unde, cum, cu cine a fost și cât a costat. Apoi reproducem fidel vacanța lui. Dacă nu ne iese, măcar avem pe cine să dăm vina.
Dacă altul este scopul pentru care ne-am decis să petrecem un sejur în Grecia, atunci lucrurile se schimbă și trebuie să punem un pic osul la muncă. Nu e greu și dacă ținem cont că bugetul nu este farmacie, putem să ne stabilim niște limite minime și maxime. Există două metode pe care eu le-am folosit cu succes:
- Am stabilit o sumă fixă și am căutat să mă încadrez în ea.
- Am căutat vacanța pe care mi-o doream și am început să strâng bani.
Pentru asta însă, am răspuns la niște întrebări
-
De ce merg și ce vreau să fac?
-
Când merg?
-
Cu cine merg?
-
Cu ce merg?
-
Unde merg?
-
Unde mă cazez?
-
Ce și unde manânc?
apoi mi-am făcut câteva liste cu cheltuieli pe care le-am grupat în
-
cheltuieli necesare
-
cheltuieli utile
-
cheltuieli adiacente și cheltuieli neprevăzute
Buget pentru vacanța în Grecia – cheltuieli necesare
TRANSPORTUL ÎN GRECIA
Transportul cu avionul
Dacă alegem un charter de avion, avem inclus și transferul de la / la aeroport. Dacă, însă, alegem o cursă de linie, atunci lucrurile se complică un pic pentru insulele grecești. Cu excepția insulei Creta, unde din sezonul 2018 compania Elinair operează curse directe, în restul insulelor se pleacă de pe aeroportul din Atena. Oricât am încercat pe motoarele de căutare clasice de la noi, eu nu am găsit zboruri cu escale sub 10 ore. Doar la Olympic Air am găsit zboruri spre insule cu escale cuprinse între 50 de minute și 5 ore.
*NOTĂ Dacă escala este foarte lungă și pe timp de noapte, adăugați la buget o cazare intermediară pe fiecare sens de mers și transferul de la / la aeroport.
Transportul cu autocarul
Este o alternativă ieftină, dar pe distanțe scurte. Am apelat de nenumărate ori la această variantă, în Thassos, Corfu și Agios Ioannis Pelion.
Transportul cu mașina
Nu cred că există loc în Grecia în care să nu poți ajunge cu mașina. Când alcătuim bugetul pentru transportul auto, trebuie să luăm în calcul, în primul rând, costul combustibilului și taxele de drum. Cel mai bun planificator de rută pe care l-am găsit în acest sens este via michelin. Din păcate, nu funcționează în timp real ca Waze sau alte aplicații de navigare. Nu aveți decât să imprimați traseul și să vă bazați pe memoria vizuală dacă nu aveți un bun copilot. Poate pe drum nu, dar la destinație trebuie să luăm în calcul taxele de parcare, acolo unde există. De exemplu, personal n-aș merge în Atena cu mașina. Parcările sunt foarte puține și, acolo unde sunt, nu-s ieftine.
*ATENȚIE: Nu transportați combustibil în canistre și cu atât mai puțin în PET! Amenzile nu sunt mici.
Dacă vrem să ajungem cu mașina pe insulele grecești, atunci trebuie să alocăm bani pentru traversarea cu ferry-boat. Aici poate fi decisiv factorul unde și cu cine merg. Cu cât distanța este mai mare, cu atât crește și prețul/mașină și persoană. Dacă mergeți două cupluri, de exemplu, puteți împărți toate cheltuielile legate de transport. Pe rutele lungi (Sporadele de Nord, Cyclade etc) există posibilitatea (și chiar este un must do) de rezervare on line bilete ferry-boat. Pe lângă faptul că se poate obține o reducere de preț, există garanția că veți urca mașina pe barcă.
Transportul cu rulota
Vine cu niște costuri un pic mai ridicate, dar avem avantajul cazării la purtător. Trebuie avute în vedere costurile de campare: parcare, apă, electricitate.
CAZAREA ÎN GRECIA
La capitolul cazare în Grecia, intervin factorii când, unde, cu cine merg. În alcătuirea bugetului trebuie să ținem cont de perioada în care mergem. Vacanța de vară în Grecia se împarte în trei categorii de sezon:
- Extra-sezon (low-season) din Aprilie până la 31 Mai (exceptând sărbătorile de Paște), 1 – 30 Octombrie
- Sezonul de mijloc (mid season) – 1 Iunie – 15 Iulie, 15 Septembrie – 1 Octombrie
- Sezonul de vârf (high season sau peak season) – 15 Iulie – 15 Septembrie
Cel mai indicat este sezonul de mijloc întrucât nu este foarte cald, nici aglomerat, iar prețurile sunt un pic mai mici decât în sezonul de vârf. Chiar în urmă cu câteva săptămâni căutam o cazare și am văzut că în Iunie, o cameră dublă cu mic dejun costa 35 de euro, iar în August, aceeași cameră costă 75 de euro.
La fel de important este unde alegem să mergem. Într-o destinație ultra turistică, așa cum sunt Santorini sau Mykonos, în sezonul de mijloc putem plăti pe o cameră dublă prețul aceleiași camere, în sezonul de vârf, într-o destinație mai puțin turistică, de exemplu, Peninsula Pelion. Dacă mai punem la socoteală numărul de stele și facilitățile acordate, bugetul începe să arate altfel.
Dacă la transport putem împărți costurile cu cei care ne însoțesc, la cazare lucrurile nu stau întotdeauna tot așa. Dacă vrem să stăm toți la un loc, s-ar putea să fie nevoie să luăm o căsuță mică în care să încăpem. Partea proastă este că, de cele mai multe ori, astfel de vilișoare au o singură baie și, eventual, o toaletă. La hoteluri, chiar dacă se pot caza 4 adulți sau 3 adulți și un copil, nu întotdeauna există dormitoare separate. Și e tot o singură baie.
În Grecia se poate sta bine mersi și în cort. Pentru asta trebuie avute în vedere costurile de campare și
*ATENȚIE: Nu se campează pe plajă sau în liziera pădurii!
CE ȘI UNDE MÂNCĂM ÎN GRECIA?
Dacă la transport și cazare lucrurile sunt relativ clare și previzibile, la capitolul masă, dacă întrebi 10 oameni vei primi 11 răspunsuri. Îmi aduc aminte, în urmă cu vreo 10 ani și mai bine, pe un forum dedicat, devenise flame subiectul „cât costă o masă în Grecia”. Toți cei care am fost în Grecia cel puțin o dată susțineam că o masă pentru două persoane, cu fel principal, garnitură, salată și vin plus desertul din partea casei costă între 20 și 35 euro, în funcție de preparatele alese (grătar, mâncare gătită, pește, fructe de mare etc). Un nene proaspăt întors din vacanță, ne făcea mincinoși pe toți pentru că el plătise pe un prânz aproape 150 de euro.
Curiozitatea a fost maximă și chiar voiam să știm în ce a constat prânzul cu pricina. Fac precizarea pentru cei care n-au fost niciodată în Grecia că felurile principale vin cu garnituri și salate și nu trebuie comandate separat. Salatele din meniu sunt preparate de sine stătătoare, iar catrofii prăjiți sunt considerați gustare. Revenind la prânzul de pomină, acesta a constat în câte un grătar cu cartofi prăjiți, câte o salată, câte un desert, apă, un fresh de portocale și… 2 sticle de vin. Ei, da, la taverne prețul unei sticle de vin începe cam de la 30 de euro. Vinul la carafă începe de la 3-4 euro/500 ml.
Pe lângă ce și cât mâncăm, mai contează și unde. Nu doar în Grecia, ci peste tot în lume, în zonele foarte turistice mâncarea este mai scumpă decât pe străduțele adiacente. Poate că nu sunt cel mai bun exemplu, dar eu aloc între 20 și 30 euro pentru o masă la tavernă. Uneori am avut o masă decentă și sub 20 de euro.
Buget pentru vacanța în Grecia – cheltuieli utile
Aici părerile pot fi împărțite, unii să le considere indispensabile, alții, inutile. Eu, una, le am în vedere de fiecare dată când conturez bugetul pentru vacanță.
Asigurarea medicală de călătorie
În cei 15 de ani de călătorii în Grecia, am avut efectiv nevoie de asigurare medicală de călătorie de două ori. Am constatat că procedura diferă de la medic la medic. Prima oară, m-am prezentat la cabinet, m-a consultat, m-a tratat, a făcut copie de pe asigurare și asta a fost tot. A doua oară, a fost un pic mai complicat. Medicul care m-a consultat și m-a tratat mi-a spus că nu lucrează cu firme de asigurări. Am achitat, am păstrat toate documentele și am decontat la întoarcerea în țară.
Închirierea unei mașini
Este utilă atunci când nu mergem cu mașina și când transportul în comun nu acoperă toate punctele de interes. Închirierea unei mașini se face pe minimum 24 de ore și prețul variază în funcție de mai mulți factori. În primul rând este vorba de clasa mașinii: mică, medie, mare, de lux. Apoi de sezonul în care mergem și, iarăși, de locul în care mergem. Toate mașinile au asigurare RCA. Cele mai multe au și asigurări CASCO cu franșiză care începe de la 300 de euro. Orice dotate suplimentară (scaun pentru copil) sau asigurare FULL CASCO se plătește în plus.
Buget pentru vacanța în Grecia – cheltuieli adiacente și cheltuieli neprevăzute
Cum ar fi o vacanță în Grecia sau oriunde, fără o doză de neprevăzut? Fără elementul surpriză? De cele mai multe ori, acesta pune sare și piper în orice experiență, rupe rutina și lasă amintiri de neșters. Care pot fi plăcute sau neplăcute, dar, oricum ar fi, vin la pachet cu cheltuieli. De exemplu, la destinație, putem găsi niște excursii opționale despre care n-am știut și ar fi păcat să le ratăm. Poate vrem să renunțăm la prosop și să stăm confortabil pe șezlong sub o umbrelă. În Grecia sunt foarte puține hoteluri cu plajă privată și șezlonguri incluse în preț. Consumația de pe plajă, micile gustări dintre mese, indiferent că vorbim de o înghețată sau de un covrig, trebuie avute și ele în vedere. Dacă mergem cu copii mai mititei ar trebui să ne gândim și la micile lor distracții (carusel, mașinuțe etc.) Apoi vin suvenirurile. Pentru noi, pentru rude, prieteni, cunoștințe. Deși prețurile nu sunt exagerate, de fiecare dată constatăm că se adună. Și, nu în ultimul rând, chiar dacă nu ne place, trebuie să luăm în calcul amenzile sau accidentele.
Voi cum vă alcătuiți un buget pentru vacanța în Grecia?
27 Comments
Angela Tudose
Găsesc tare util articolul tău, mai bine de atât nu se putea. Desigur că un buget este variabil în funcție de ce vom face acolo. Poți călători cu câteva sute de euro, sau câteva mii, poate zeci. Dar, da ai punctat bine niște aspecte. Când mă voi hotărî să merg în Grecia la tine vin!
Almona Calatoreste
Eu am rămas cu „sechele” de când nu puteai ieși din țară decât cu minimum 500 de euro de persoană. Întotdeauna aloc 1000 de euro, aparte de transport și cazare. Uneori, nu-i cheltui pe toți.
Mihaela G.
Astfel de articole mi se par extrem de utile, iar articolul tau este de departe unul deosebit, este asa cum ar gandi marea majoritate a turistilor cand aleg sa petreaca concediul oricare ar fi destinatia (binenteles cu niste diferente).
Eu cred ca sunt printre destul de putinele persoane care inca nu a ajuns in Grecia, astfel incat cele povestite aici sunt binevenite in situatia in care o voi face. Succes pe mai departe.
Almona Calatoreste
Mersi, Mishu. Tu știi foarte bine că an de an ne confruntăm cu întrebări de genul: „cam cu câți bani să plec la mine”? Sau „acolo cam cât cheltui”? Iar răspunsurile sunt tot atâtea câți respondenți.
Bucătăria Grecească.ro
Chestia e destul de simplă.
Lucrurile se împart în funcție de destinație si perioada. SA vb de GRECIA la general e prea mult
1. Avem mai, iunie (inceput) si septembrie (spre sfârșit) daca vrei preturi minime la cazare. DACA iti doresti sa plătești dublu si triplu IULIE si AUGUST.
2. Avem grecia continentală si insulele ironice, plus thassos si halkidiki… unde exista curse de autocar în mai si septembrie (chiar si iunie) cu 400-600 lei de persoană cu cazare 6 sau 7 zile mic dejun si transport… cazare decentă… Vorbim de ET , CH… DACA alegi IULIE si AUGUST plătești cam între 1200- 1500 lei fix pe aceeași oferta.
Dacă vb de avion si insulele indepartate deja e alta clasa… bugetul se dublează se tripleaza… sunt taxe de aeroport de 100 euro…
Toate ofertele cu avion si cu taxe incluse pleaca de la 500 de euro – deci 2200 lei de persoana. 7 zile Cazare cu mic dejun + zbor… cazare decenta… dar exact ca la autocar… nu lux…
Bine mai trebuie spus că în capetele de sezon (8 iunie) daca urmărești atent ET sau CH poate prinzi o oferta la 250 euro un SANTORINI cu tot inclus… dar e o excepție… adică 1200 lei cazare 7 zile… zbor taxe etc…
Dacă vorbim de cheltuieli la fata locului… e simplu…
100 euro – 460 lei in media pe excursii… o excursie e cam 30 de euro… bine sunt si de 60 si de 100 de euro… dar sa nu exagerăm…
O masa la o tavernă cool bine poziționată pe promenadă e între 25-30 euro hai 35 de euro… pt 2 persoane… adică 3 feluri de mâncare (sau 2+1desert) plus fresh lemon sau cola… fara vinuri de colectie, fără băuturi speciale… ca atunci e alta distractie. VORBESC de mese de atmosfera… de facut reportaj in cazul meu… ca poti mânca si mult mai ieftin prin diverse locuri
Sunt multe de spus… dar GATA
Almona Calatoreste
Sincer, la mine ET și CH au sărit din schemă de multă vreme. Am mai apelat la divizia de transport de la CT. Însă la cazări, booking.com să trăiască!
La consumația pe plajă, eu nu sunt cel mai bun exemplu. Cu greu înghit altceva în afară de apă. Poate un frappe, dar bere sau cocktail, exclus.
Bucătăria Grecească.ro
Chestia e ca te-ai rafinat si vrei anumite destinații sau anumite stațiuni. Si mie mi se mai întâmplă. Vreau Meganisi si Paxi etc… nu exista in oferte nicăieri…
Chestia e ca eu recomand pentru cine nu stie bine Grecia sa foloseasca agentii… ET… CH.. P45… au oferte foarte bune pe capetele de sezon… ori vanati last minuturi prin iunie sau dupa 25 august… nu te poti descurca mai ieftin singur… mai ales daca nu stii locurile.
Recunosc… eu ma sfătuiesc tot cu ghizii agențiilor din diverse zone ale Greciei… pt ca ei stiu foarte bine locurile pt ca sunt pe zona de ani de zile…
Almona Calatoreste
Și eu vreau Paxi de ani buni, dar nu-mi iese. Eu nu conduc pe distanțe atât de lungi și ferry de la Igoumenitsa nu e în fiecare zi.
Georgiana
Foarte bine documentat articolul. Multumim!
Mihai
Bună tuturor,
Pentru cei carea au fost în Grecia Zakyntossi si dacă ați avea transportul, cazarea și 3 mese pe zi plus transport aeroport/hotel/aeroport, ce suma de bani v-ați lua la voi pt 2 persoane vacanta fiind de 6 zile. Ceea ce am în plan momentan e sa închiriez o mașină 3 zile și o escursie la vasul naufragiat și asa sa mai incerc și mâncare in afara hotelului.
Mulțumesc,
Almona Calatoreste
O mașină de închiriat începe de la 30€/zi + combustibil și include RCA.
Turul insulei cu vaporul cam tot de la 30€/persoană.
Mâncarea la taverne nu este exagerat de scumpă. Salatele 4-8€, fel principal 8-16€ (peștele și fructele de mare au prețuri mari). Depinde ce și unde mănânci.
Șezlongurile pe plajă sunt și la 8€ setul de 2 + umbrelă, dar sunt și contra consumație.
Ana-Maria Popescu
Foarte complex și util acest articol în planificarea bugetului pentru o vacanță în Grecia.
Mirela-Carmen
Briliant articolul, Almona!!!!! L-ai uns cu toate ingredientele si, ca atare, a devenit extraordinar de util pentru oricine doreste sa isi organizeze o vacanta in Grecia. Eu nu am fost pana acum decat in Atena si imprejurimi, asa ca… oricand voi dori sa merg si prin alte locuri in Grecia, voi reveni la articolul tau. Multumesc muuult! Sincer. 🙂
Almona Calatoreste
Mă bucur că ți-a plăcut. Cred că trebuie să-l actualizez cât de curând.
Raluca Anghel
Ce articol util și ce frumos ai scris. În Grecia poți călători după buget, și mai luxos și mai low-cost, și te poți duce de fiecare dată în altă parte și să ai o cu totul altă experiență – de aceea iubesc Grecia 🙂
Almona Calatoreste
Și mie tot de asta îmi place. Și e și aproape.
Mirela
Foarte util și inspirational articolul, pentru un moment mi-am imaginat ca sunt acolo :))
Almona Calatoreste
Cu drag.
Dream big little girl
Foarte interesant articolul si de ajutor! Grecia chiar este pe lista anul acesta, astfel ca informatiile tale sunt chiar folositoare!
Almona Calatoreste
Să-mi povestești cum a fost!
Elena Chedică Mateică
Nu știu de ce aveam impresia că hotelurile în Grecia sunt mult mai scumpe. Este foarte avantajos 35 de euro pe noapte cu mic dejun inclus.
Îmi doresc foarte mult să vizitez Grecia, poate o să am ocazia anul acesta.
Almona Calatoreste
35 de euro este cel mai mic preț cu mic dejun, într-un hotel modest și nu într-o zonă ultra-turistică. Sunt și hoteluri cu 500 de euro pe noapte, dar alea deja sunt la alt nivel.
Amy Mamy
Nu am mai fost pana acum în Grecia, dar cu siguranță când am sa ma duc am sa iau toate sfaturile tale in considerare!
Georgiana
Articolul tau e foarte util si bine documentat! Noi nu am fost pana acum in Grecia, dar ne gandim la un city-break in Atena. Ai fost? Ai ceva sfaturi pentru noi?
Dorina
Un articol mai detaliat de atât nici nu se putea ! Grecia este pe lista mea și tot nu am reușit să ajung ! Mulțumesc pentru articol !
Georgiana
Cat de util si de complet este acest articol. Felicitari.
Multi prieteni si cunostinte ne recomanda plajele grecesti.
Almona Calatoreste
Sunt superbe, iar picii se vor simți fantastic.