Ce aș fi vrut să știu ca blogger începător
Astăzi, răspund unei provocări lansate de Diana și vă arăt câteva lucruri pe care aș fi vrut să le știu ca blogger începător.
Să fii la început de drum, în orice domeniu, nu este floare la ureche, nici dacă ai studii de specialitate. Întotdeauna există lucruri ce țin de „bucătăria internă” și pe care le înveți văzând și făcând.
În trei ani de blogging, am învățat o mulțime de lucruri, însă pe unele dinttre ele mi-ar fi plăcut să le știu înainte de a plonja, fără vestă de salvare, în mediul online.
Ce aș fi vrut să știu ca blogger începător
1. Există platforme gratuite pentru bloguri
Prima oară când mi-a străfulgerat ideea să încropesc un blog, deși nu știam că așa se numește, a fost prin 2006. Timp de doi ani, „arasem” în zadar internetul căutând informații în limba română despre destinațiile în care voiam să călătoresc. Am găsit informații incomplete și dispersate pe diverse forumuri și site-uri de limbă engleză.
După câteva călătorii în Thassos și Corfu, am vrut împărtășesc experiențele și chiar am încropit un fișier HTML așa cum mă (ne)pricepeam eu. M-am lovit de problema găzduirii, despre care nu aveam habar.
Dacă aș fi săpat mai mult, aș fi aflat despre platformele blogger/blogspot sau wordpress unde un blogger începător se poate desfășura în voie.
2. Blog pe domeniu propriu vs blog pe subdomeniu
Timp de 11 ani am scris pe forumuri de specialitate și pe un blog colectiv până în 2017, când mi-am luat inima în dinți și am făcut un blog pe subdomeniu wordpress. M-am lovit de o mulțime de limitări, de la aspect până la indexarea de către Google.
La începutul lui 2018, după o documentare temeinică, am trecut blogul pe domeniu propriu și am găsit și găzduirea pe care o căutam de un car de vreme.
Diferențele sunt notabile și nu vă ascund că în primul moment m-am simțit ca un câștigător la LOTO care nu știe ce să facă cu banii. Erau atât de multe unelte disponibile pe care habar nu aveam să le folosesc.
3. Minime noțiuni de SEO
Ca blogger începător, nici măcar nu auzisem despre SEO (Search Engine Optimization), cu atât mai puțin ce este, cum se face și la ce folosește. Mai mult, aveam o cunoștință care, în încercarea de a mă familiariza cu practicile domnului Google, mai mult m-a zăpăcit. Îmi aduc aminte că mi-a spus că este obligatoriu să îmi aleg câteva „etichete” pe care să le folosesc în toate articolele, ca atare sau sinonime. Jur că asta mi s-a părut chineză.
Ulterior, mi-am dat seama că de fapt se referea la keywords (cuvinte cheie) și nicidecum la la etichete (tags).
Cu toate că atunci când am publicat primul articol pe blog nu știam nimic din cele de mai sus, nu-mi pare rău că am intrat în această lume minunată, cu oameni faini.
Am făcut o mulțime de greșeli, am învățat, am continuat și am acceptat că nimic nu este perfect, dar că totul este perfectibil
Și mai cred că dacă aș fi așteptat „momentul potrivit”, când aș fi știut mai multe, nici astăzi nu aș fi avut un blog. Căci cu cât știi mai multe, cu atât îți dai seama cât de puțin știi.
Tu ce-ai fi vrut să știi ca blogger începător?
Spune-mi într-un comentariu, iar dacă ți-a plăcut articolul, share pe Facebook. Ne vedem și pe Instagram.
8 Comments
Dianq
Cred că asta e cel mai bun lucru la blogging: faptul că învățăm pe parcurs. Asta ne ține antrenați și, în plus, e și o mare bucurie să descoperi un lucru cu totul nou.
Almona Calatoreste
Eu cred că lucrul acesta este foarte bun în orice domeniu, nu doar în blogging.
Din păcate, stagiatura sau calificarea la locul de muncă au rămas doar pentru bloggeri. Pentru orice alt domeniu trebuie experiență.
Diana
Da…
gratielavlad
Corect. Subscriu
Almona Calatoreste
Cred că toți ne-am lovit de lucrurile astea la început. Dar perioadele romantice sunt frumoase.
Cred că n-am simți acum același gust dacă totul ar fi mers strună din prima.
Melanie
Probabil ca multi au vazut ca realitatea din punerea in practica a ideilor este mult diferita fata de cea imaginata.
Melanie
Aici te lovesti de diferentele dintre teorie si practica.
Almona Calatoreste
Este adevărat, dar dacă aștepți „momentul potrivit”, să le știi „pe toate”, nu mai începi niciodată
Uneori, „calificarea la locul de muncă” este cea mai eficientă.