Bagajul pentru Ikaria, ce am pus și ce nu
Bagajul pentru vacanța de vară la plajă n-ar trebui să ridice prea mari probleme. Două, trei costume de baie, două, trei ținute pentru plimbare și încălțăminte comodă. Bagajul pentru Ikaria diferă un pic deoarece insula îmbină armonios marea și muntele. Drumurile către plaje sunt destul de abrupte, iar echipamentul trebuie adaptat acestor condiții.
Ce am pus și ce n-am pus în bagajul pentru Ikaria
Am călătorit cu bagaj de mână, pe de o parte ca să reduc costurile și, pe de altă parte, să elimin timpul de așteptare la banda de bagaje. Ca să nu mai vorbesc de riscul pierderii bagajului. Tot ceea ce veți vedea în continuare a încăput într-un troller de 55 cm și un rucsac mediu.
Îmbrăcăminte și încălțăminte
- Lenjerie pentru toată perioada.
- Trei costume de baie, dintre care unul întreg.
- Două rochițe pentru plajă și croazieră.
- Pantaloni de drumeție. În fiecare vacanță, iau o pereche de pantaloni lungi și una de pantaloni trei sferturi. Am găsit la Hervis o pereche de pantaloni 2 în 1. Partea de jos este atașată cu fermoar, iar pantalonii se transformă în funcție de necesități.
- Cinci tricouri. Vacanța este despre a purta un tricou două zile la rând. Maieuri nu mai port de mult pentru că oricâtă cremă de protecție aș folosi, mă ard pe umeri. De asemenea, pot să port mult mai ușor rucsacul peste tricou decât pe umerii goi.
- O pereche de șlapi și o pereche de pantofi de drumeție. Inițial am vrut să-mi iau sandalele de drumeție în care mă simt minunat. Drumurile de munte din Ikaria și chiar unele către plajă necesită pantofi închiși cu talpă antiderapantă.
- O jachetă lejeră, cu mânecă lungă. Serile la munte sunt destul de răcoroase, iar în cursul zilei, pe crestele montane vântul suflă tare.
- O eșarfă mare. Eșarfa este un accesoriu foarte versatil care te poate scoate din multe încurcături. Poate înlocui o rochiță de plajă dacă o pui peste costumul de baie. Purtată pe cap, sub formă de turban, te protejează de soare. O poți purta seara, pe post de șal.
- O șapcă și o pălărie de soare.
Cosmetice
Întrucât am călătorit doar cu bagaj de mână și politica pentru geluri și lichide este foarte restrictivă, am redus la minimum cantitatea de cosmetice.
- Săpun solid travel size; pastă și periuță de dinți pentru voiaj.
- Deodorant stick travel size. Îmi place că este mic și foarte ușor. Există și roll-on și spray travel size.
- Cremă SPF 50, flacon de 100 ml. Nu a fost suficient și am mai cumpărat de acolo un flacon de 50 ml.
- Cremă hidratantă de zi, cremă de noapte, șampon 2 în 1, balsam de buze și apă micelară. Există seturi de cosmetice travel size care conțin toate acestea. Eu am mărcile mele preferate de cosmetice și le-am pus într-un set de recipiente reutilizabile.
Trusa medicală
În orice călătorie este necesar un minim de medicamente și dispozitive medicale, aparte de tratamentul obligatoriu pe care îl urmăm. În mini-trusa medicală am făcut loc pentru antiinflamatorii și antipiretice (aspirină și paracetamol). Pe mine mă ajută atât împotriva durerilor, cât și în caz de insolație. Ghimbir confiat împotriva răului de mișcare. Aerius, împotriva alergiilor și a înțepăturilor de insecte. Imodium, împotriva diareei și Triferment, în caz de indigestie după o masă copioasă. Autan, contra înțepăturilor de insecte. Preventiv, am pus câțiva plasturi, câteva comprese sterile și o fașă elastică. Ce n-am pus și chiar aș fi avut nevoie, o cremă împotriva înțepăturilor de insecte. Am cumpărat de acolo Fucicor, o cremă cu cortizon și antibiotic. Se găsește și în farmaciile noastre sub denumirea de Fucidin.
Accesorii și alte nimicuri
Două prosoape, unul pentru șezlong și unul pentru șters după baie. Am optat pentru prosoape din microfibră care se usucă foarte repede. Le găsești în diferite dimensiuni la Decathlon.
Am renunțat la laptop și l-am înlocuit cu o agendă și un pix. Seara, când ajungeam la cazare, făceam rezumatul zilei pe hârtie, în loc să scriu în format electronic. Dacă pe drum aveam nevoie să iau repede notițe, foloseam cu succes telefonul.
Pentru fotografii, telefonul a fost de bază. Am renunțat la selfie-stick, dar am luat camera foto și un trepied. Sunt o mulțime de camere foto profesionale, dar eu sunt îndrăgostită de prima mea cameră foto digitală, un Canon Power Shot cu ecran rabatabil. Am avut ceva emoții cu trepiedul (30 cm strâns), dar n-am avut probleme pe niciunul dintre aeroporturi.
Cadouri pentru gazde și ghizi. Mi-a fost destul de greu să aleg niște cadouri frumoase, nu foarte scumpe și prin care să duc o bucățică din România în Ikaria. De asemenea, trebuia să fiu atentă și la greutate, să nu depășesc limita admisă: 8 kg trollerul pentru segmentul Atena – Ikaria și retur și 6 kg rucsacul pe toate segmentele de zbor București – Ikaria și retur.
Pentru Peter, artizanul sejurului de 9 zile în Ikaria, am ales un album cu toate monumentele din București. Lina, ghida mea de drumeție montană, și Nektaria, gazda mea de la Pensiunea Kamares, au primit două șervețele de artizanat, brodate manual. Nu pot să descriu în cuvinte cât de încântate au fost. Dar pot să vă dau un pont: mergeți la sigur cu astfel de cadouri pentru grecoaice.
Cel mai greu a fost să găsesc ceva pentru gazda care ne-a oferit cina ikariană. Din Aeroportul Otopeni, de la Art&Craft, am luat un fund de bucătărie în miniatură, cu tricolorul și inscrpționat „România”.
Tu ce ai pune în bagajul pentru Ikaria și ce ai lăsa acasă?
16 Comments
Cristina
Și eu tot cu bagaj de mână călătoresc, cea mai mare „performanță” în sensul acesta a fost anul trecut, când am stat două săptămâni în Italia cu bagaj de mână de 8kg. Prefer rucsac în loc de troler, nu știu de ce, pur și simplu prefer să am ceva în spate și ambele mâini libere decât o mână ocupată cu mânerul trolerului. Îmi pare și mai ușor de dus pe scări.
Pastile nu-mi iau niciodată. Din fericire, am fost ferită până acum de necazuri în călătorii. Oricum, cred că e mai bine să apelăm la medici locali dacă se întâmplă să avem nevoie, pentru că sunt particularități pentru anumite regiuni. Spre exemplu, banala aspirină poate provoca moartea în Thailanda, dacă se întâmplă să ne înțepe un țânțar care ne-a dat febră Dengue. Dengue este febră hemoragică, iar aspirina doar agravează starea.
Cea mai mare problemă o am cu cosmeticele, greu de pus în punguța aceea toate cele :))
Almona Calatoreste
Am călătorit și eu două săptămâni cu rucsac, în Corfu. E mult mai comod. Procedez așa când nu stau mai mult de 2-3 zile într-un loc.
N-am știut că aspirina te poate ucide dacă te mușcă un țânțar. Asia e diferită. Dacă as merge, cred că aș face un minim de vaccinuri.
Eu am o mare problemă cu insectele. Dacă suntem 20 de persoane îmtr-un loc și un țânțar, la mine vine.
Cristina
Nu te ucide aspirina săraca, mai degrabă febra Dengue. Problema e că nu există vaccin pentru Dengue așa că nu prea ai ce face, decât să te protejezi cât de cât de țânțari. Și nici pentru malarie nu e ceva 100%, iar Malarone am înțeles că afectează ficatul binișor. Eu sunt mega paranoică în legătură cu țânțarii.
Nici eu nu știam de aspirină până n-am venit aici, dar cam are sens: Dengue e o febră hemoragică, iar aspirina „subțiază sângele”. Când am venit aici prima dată râdeam cu amicii mei străini de thailandezii ăștia care una-două, hai la doctor. Dar în timp am înțeles: ce crezi că e o răceală banală poate fi o Dengue sau altceva și cu cât depistezi bolile mai rapid, cu atât tratezi mai rapid, cu atât sunt șanse mai puține să fie ceva care îți poate amenința viața.
Robert
Și noi călătorim cam peste tot doar cu bagajul de mână. Este destul de încăpător și nu ținem neapărat să luăm tot șifonierul cu noi. Tot rucsacul îl preferăm pentru libertatea de mișcare.
Din acest motiv trebuie să renunțăm la unele lucruri ce nu sunt admise în cabina avionului, dar preferăm să ne cumpărăm cele necesare de la fața locului, cosmetice sau altceva!
Călătorind doar cu bagajul de mână câștigi timp, câstigi bani și ești mai mobil.
Felicitări pentru articol si vacanțe frumoase în continuare!
Almona Calatoreste
Mulțumesc la fel, Robert. Exact, bagajul limitat îți crește libertatea de mișcare și îți micșorează costurile și timpii de așteptare.
Ella
Prefer rucsacul și tricouri/bluze mai multe (mai bine mai renunț la pantaloni/fuste, dar să am în fiecare zi schimb în sus), în rest tot cam la fel ca idee îmi gândesc bagajul de mână. Încă nu pricep ce cară unii la cală pentru un city break de 3-4 zile.
Almona Calatoreste
Ai ce pune la cală dacă ții neapărat: forfecuță și pilă de unghii, cosmetice mari, încălțăminte pentru dimineață, prânz și seară, în fiecare zi alta.
Elvira
Prefer bagaj de mână, nu de alta dar nu-mi place să stau să-l aștept la bandă pe cel de cală. Plus că e mult mai ușor pe vacanță să nu car jumate de casă căci nu prea stăm multe nopți același loc. Din lista ta îmi lipsește perechea de șlapi că nu mă împac cu ei. La medicamente am mereu un antibiotic (deși am asigurare bună, nu mă văd pierzând timpul la doctor pentru rețetă, în caz de ceva simplu dar care necesită așa ceva).
Almona Calatoreste
Nici eu nu sunt mare fan șlapi. Dar am găsit unii foarte ieftini în care chiar mă simt bine. Și în felul ăsta am rezolvat și problema papucilor de casă. Nu prea merg la 4* sau 5* ca să-i găsesc in dulap.
Vio
Bagajele mele sunt minimaliste de cand ma stiu. Am fost 3 saptamani in Costa Rica cu un bagaj de mana de 55cm, asa ca stiu ce spun
Esarfele gen sal si pe mine ma salveaza in multe situatii. Sunt fan declarat al lor.
Iar pantalonii aia cu fermoar, genul 2 in 1, sunt o achizitie foarte bune. Am si eu, i-am luat si copilului. Foarte practici, iar materialul respirabil este perfect!
In linii mari ce as lua concide cu lista ta.
Izabella Stefania Stoica
Almona, o sa te rog sa vii sa-mi faci si mie bagajul :)))). Eu cand plec undeva, parca iau tot dulapul!! =))))
Almona Calatoreste
Recordul meu, în prima călătorie, a fost un troller de 110 cm, un rucsac mare și o sacoșă, pentru 6 nopți. Am avut inclusiv papuci cu toc pentru o seară.
Apoi am tot scăzut. Următoarea vreau s-o fac doar cu un rucsac.
Elena Chedică Mateica
Cred ca mi-aș lua două, poate trei rochii lungi pentru poze, și bine-nțeles o pălărie chic.
As lasă acasă laptopul, o mare parte din produsele de make up și clar laptopul.
Almona Calatoreste
Sunt câteva locuri splendide în care să pozezi în rochie lungă.
Adriana Ivan
Sincer, nu prea știu la ce aș renunța, dar știu că mi-aș lua neapărat medicamente, aparat foto, cărți…
George
Un articol extrem de interesant. L -am citit cu multă plăcere. Am descoperit ce trebuie sã conţină un bagaj atunci cand pleci în călătorie. Felicitari.