Bacșișul în vacanță – cât, cui și de ce
În urmă cu câteva luni, am avut o curiozitate și am lansat cititorilor mei și pasionaților de călătorii provocarea de a răspunde la câteva întrebări legate de bacșișul în vacanță.
Dăm bacșis în vacanță? Dacă da, cui, cât și mai ales de ce? Dacă nu îl dăm, care ar fi motivul să nu o facem?
Am fost surprinsă să văd că din peste 1000 de persoane care au răspuns provocării, doar 7 au spus că nu lasă bacșis niciodată. Unii consideră că dacă au plătit un sejur All Inclusive, bacșișul nu se justifică. Alții au spus că bugetul pentru vacanță este destul de limitat și o astfel de cheltuială l-a dezechilibra puternic. Au fost și persoane care au mărturisit că nu lasă bacșis din principiu.
De ce lasăm bacșiș în vacanță?
Toți ceilalți au fost de acord că bacșișul în vacanță este ceva firesc, o manifestare a generozității, un mod de a recompensa un serviciu bine prestat.
Din experiență, vă spun că foarte mulți lucrători în servicii depind de bacșiș. Sunt angajați sezonier și câștigul (insuficient de cele mai multe ori) trebuie să le asigure traiul până la următorul sezon când se vor angaja din nou. Dacă veniturile lor s-ar limita la salariu, nu le-ar fi ușor.
Bacșișul în vacanță. Cine îl primește?
Pe primul loc, ospătarii conduc detașat în topul celor recompensați. Într-un fel, este cât se poate de firesc. Vrei, nu vrei, în vacanță trebuie să mănânci. E drept, există street-food, unele unități de cazare asigură servicii complete de masă ori posibilitatea de a-ți pregăti singur micul dejun sau o cină ușoară.
Totuși, parcă nimic nu se compară cu o masă la restaurant sau la o tavernă de familie. În vacanțele pe care le-am petrecut în Grecia, am observat însă că ospătarii nu opresc bacșișul. Îl colectează într-o cutie și, la închidere, se împarte cu toți cei din tavernă: bucătar, cel care spală vasele și alți angajați care „nu se văd”.
Taximetriștii se bucură și ei de atenția turiștilor. Dacă nu călătorim cu mașina personală și transportul public nu e grozav, apelăm la serviciile de taxi atât pentru transferul la/de la aeroport, gară sau port, dar și pentru drumuri mai lungi sau mai scurte, la destinație.
Am avut o vacanță în care taxiul a fost singurul mijloc de transport cu care m-am putut deplasa. Taximetriștii m-au ajutat și cu deplasarea și cu informații turistice. Dacă nimerești un taximetrist pasionat de meserie, afli lucruri interesante și povești nescrise în ghidurile de călătorie.
În răspunsurile din chestionar, am descoperit o categorie foarte dragă mie: ghizii.
În special în orașele mari, sunt o mulțime de tururi pietonale gratuite. Timp de două – trei ore, tineri voluntari entuziaști conduc grupuri mai mari sau mai mici de turiști și îi ajută să se familierizeze cu principalele obiective turistice. Tot de la ei poți afla o mulțime de informații utile, poveștile din spatele diverselor atracții turistice precum și ponturi care să-ți facă vacanța minunată. Într-un astfel de tur, doar bacșișul poate recompensa osteneala lor și îi ajută să continue ceea ce fac.
Să nu credeți că au fost uitați recepționerii, cameristele sau barmanii.
Aproape de fiecare dată când merg în Grecia, caut taverne cu muzică live. Nu plec niciodată fără să las o mică atenție instrumentiștilor.
De asemenea, în excursiile organizate, în croaziere și, în general, oriunde văd că există tip box, las o mică atenție care va fi împărțită între toți cei care au contribuit la un serviciu agreabil.
Cam cât să fie bacșișul în vacanță?
Când calculăm bugetul de vacanță, e bine să avem în vedere și bacșișul pe care urmează să să-l lăsăm. Personal, consider că trebuie tratat ca o cheltuială obișnuită.
Dacă serviciul implică o notă de plată, sunt două variante. Ori rotunjim suma, ori calculăm un procent. Cel mai popular procent este de 10% din nota de plată. Cu mulți ani în urmă, când mă pregăteam să plec în Grecia, am întrebat și eu pe un forum străin care este practica și dacă 10% este suficient. Unul dintre răspunsuri a fost pe cât de amuzant, pe atât de elocvent: 10% e bine, 15% e mai mult decât bine, iar de la 20% în sus, e posibil să primești o cerere în căsătorie.
În cazul tururilor gratuite, trebuie să luăm în calcul o sumă fixă. Nu putem aplica un procent, nici să rotunjim suma de pe nota de plată. Eu îmi pun deoparte între 5 și 15 euro și mă orientez la mărimea grupului. De regulă, tururile pietonale gratuite se fac cu maximum 15 – 20 de participanți. Dacă grupul este complet, suma tinde spre minim. Dacă însă grupul nu este atât de numeros, cresc suma pe care să o las ghidului.
Alte forme de bacșiș
Pe lângă odihnă și relaxare, o vacanță este și un prilej de interacțiune culturală. Descoperim culturi și obiceiuri noi, iar cei pe care îi vizităm au ocazia să afle despre cultura și obiceiurile noastre. De multe ori, ca să recompesez ospitalitatea gazdelor am dus cadouri care să reflecte locul de unde vin. Astfel că, în loc de bacșișul în bani, am oferit diferite cadouri: un album cu monumente din România, produse de artizanat, dulciuri, vin sau pălincă.
Tu cum procedezi cu bacșișul în vacanță?
Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie pe Facebook să afle și prietenii tăi. Ne vedem și pe Instagram.
Călătorește! Banii se întorc; timpul, niciodată.
Foto credit: Photo by Allie Smith on Unsplash
14 Comments
Angela Tudose
Almona draga, tot din experienta iti spun ca bacsisul este foarte important pentru cei care lucreaza in industria ospitalitatii. Si tot din experienta spun ca mi se pare absolut normal, ca bacsisul nu ar trebui sa ramana doar la cel care-ti serveste mancarea, ci acesta ar trebui impartit si cu ceilalti din spatele tejghelei: cei care gatesc, care spala vasele, care pregatesc si fac curatenie prin restaurant, etc.
Si cand vine vorba de vacante si bacsis, lucrurile nu se opresc doar la restaurante. Mi se pare de bun simt sa-i lasi bacsis si celui/celei care-ti schimba prosoapele si asternuturile, ori celui care ti-a fost ghid.
Este vorba despre multumirea fata de serviciile acestuia, iar in servicii, indiferent de domeniul acestora, un tips este ceva absolut normal.
Este misoginism sa spunem ca nu-i normal sa-i lasi cuiva 5-10% din nota de plata, factura, bon, etc… atunci cand ti-a prestat un serviciu, a stat in picioarele tale si l-ai „frecat” de colo-colo.
Bine punctat si felicitari pentru articol! Vei reusi sa starnesti tot felul de reactii! Pune-le pe toate intr-un loc si trage o concluzie la urma. Chiar as fi curioasa de rezultat!
Almona Calatoreste
Mulțumesc, Angela. Eu îmi calculez capitol special în buget bacșișul pentru tot ce înseamnă servicii.
În Grecia, la unele afaceri de familie, bacșișul îl iau copiii (8-12 anișori) după ce debarasează. Sunt bănuții lor de buzunar și au muncit pentru ei.
Mihai
0 (zero) dacă nu este pus pe nota de plată/bon fiscal.
Exemplele cu Grecia :)))
„Este misoginism sa spunem ca nu-i normal sa-i lasi cuiva 5-10% din nota de plata, factura, bon …” – pune mâna pe un dicționar înainte să folosești cuvinte pe care nu le cunoști!
Almona Calatoreste
Cuvântul misoginism nu se regăsește în textul articolului, așa că nu știu cu cine vorbiți.
Și nu cred că e un capăt de țară dacă nota de plată e 9,6 euro să las 10.
Calin Rădulescu
In Grecia nu se lasa bacsis la taverne… Grecii n au mentalitatea bacsisului, pt ca sunt proprietari si lucreaza cu rudele… Ok, daca esti roman si iti place sa te dai in spectacol, poti sa lasi…
In Romania in schimb daca nu lasi bacsis te injura ospatarii in spate in bar, e show pur si simplu… Rar sa intalnesc un ospatar relaxat, pe care nu-l streseaza banii si e la fel de zambitor chiar daca ii lasi sau nu ceva… Problema e ca ospatarii la noi au 1500 de lei salariu si traiesc din mila clientilor… E absolut penibil… Sa stai zi de zi (se lucreaza 15 zile complete pe luna) la ce pica… Asta e realitatea… Sa vezi la angajare ce intrebari apar… Pt mine e grotesc… Nu te intreaba ce salariu se ofera… Te intreaba cum merge treaba… Au clienti… Ce incasari au pe zi… Nu stiu, frate…
Eu sunt o persoana zgarcita nu mi place sa las bacsis… Mai ales procentual cum vor ei… Adica am masa de 20 persoane, nota de 20 mil si vrei 300 sau 400 lei bacsis… Chestia e ca pe ei nu i intereseaza ca am scos patronul din foame ziua aia… ei vor sa i scot si pe ei din foame… ca ei muncesc… Eu cred ca muncesc dar sa i plateasca patronul, nu sa stea la mila mea… ca eu nu le las decat 50 lei sau 100 lei… si atunci ei fac ca trenul…
Almona Calatoreste
Adică dacă la o tavernă nota de plată e 9,7 euro și las 10 se cheamă că mă dau în spectacol sau cum?
Am văzut în Grecia că nu te tratează mai prost a doua oară dacă nu lași bacșiș. Dar dacă îl lași, se bucură.
Aici e altă poveste.
Am fost sâmbătă în București- Centru Vechi la o tavernă grecească. Prețuri ca în Grecia, porții ca pe malul Dâmboviței.
Brânza Feta în crustă a fost cașcaval pane. De celelalte nici nu mai vorbesc. Nota a fost 56 de lei, am pus 60. I-a luat și nici n-a avut nici măcar intenția să aducă restul.
Nu era cazul să fac o scenă, dar nici nu mai trec pe acolo și nici n-o să recomand vreodată locul.
Elvira
Ai spus foarte bine că face parte din bugetul calculat al vacanței. Am apreciat chestionarul tău.
Când mergi singur este altfel, lași cât vrei, după mai multe criterii. Când mergi prin agenție, ai parte
de experiențe de cele mai multe ori neplăcute din partea celor din grup și atunci vezi adevărata
față a unora, urâtă. Mai ales că pe parcursul excursiei ai aflat că unul, doi lucrează tot în locuri
unde bacșișul este ceva obișnuit.
Almona Calatoreste
Mulțumesc, Elvira. Știu că ai fost una dintre cele care m-au ajutat cu răspunsuri.
Am mers și eu la începuturi prin agenție, dar cu cei din grup mă întâlneam cel mult la micul dejun. Uneori, ne întâlneam și în excursiile organizate. Am văzut mulți cărora nu le convenea nimic și aveau senzația că cineva vrea să-i păcălească. E treaba lor, vacanța lor, ridurile lor. N-am nicio vină, n-am niciun merit.
Adriana Ivan
Noi am lăsat bacșiș doar un bani, până acum. Sunt curioasă de alte răspunsuri, de aceea voi urmări comentariile.
Almona Calatoreste
În general las bacșiș în bani. Dar sunt situații în care și eu și celălalt cred că ne-am simți un pic aiurea. De exemplu, gazda la care am stat m-a ajutat cu bagajul pe scări când am ajuns. Când am avut nevoie de o cremă de la farmacie, m-a dus cu mașina. Apoi am mers împreună în Evdilos; altfel, ar fi trebuit să iau un taxi ori să fac autostopul. Nu m-aș fi simțit bine să-i las niște bani la plecare. Pe care sigur nu i-ar fi acceptat. Așa că i-am făcut cadou un șervețel de artizanat hand-made. Chiar s-a bucurat și știu că îl va păstra.
Illusion
Mi se pare normal ca atunci când sunt mulțumită de un serviciu să las bacșiș. E un mod de a spune “mulțumesc, mai vin pe aici!”
Almona Calatoreste
Exact. Mie mi se pare că lași loc pentru o întoarcere. Unde nu ești servit corespunzător, plătești și pleci. Definitiv.
Mirela Marin
Las bacșiș atunci când serviciile sunt de notă mare. Depinde și de țara și obiceiul de acolo. Sunt țări în care nu se practică acest obicei, deși, uneori îmi vine sa las, atât de mulțumita sunt.
Oricum, este un subiect „ofertant” , să nu mă exprim altfel 🙂
Felicitări pentru abordare!
Almona Calatoreste
Mulțumesc, Mira. Și eu sunt de părere că serviciile bune trebuie încurajate. Mi se pare și o manifestare a generozității.