10+ atracții turistice în Syros care te vor fascina
Insula Syros, Siros sau Syra, are o istorie bogată începând cu epoca myceniană, elenistică și romană, continuând cu dominația venețiană și otomană. În timpul revoluției din 1821, insula Syros a fost adăpost sigur pentru refugiații din Smyrni, Aivali și insula Kasos. Acești refugiați au construit orașul Ermoupolis (orașul lui Hermes), actuala capitală a insulei. Cele mai multe atracții turistice în Syros sunt legate de fosta capitală, Ano-Syros, de moștenirea catolică și ortodoxă, precum și de activitatea de bază a insularilor, navigația.
Atracții turistice în Syros care te vor fascina
1. Ano-Syros
Ano-Syros, Apano Chora sau Orașul de Sus, este o fostă cetate medievală încă locuită. A fost prima capitală a insulei Syros până când atribuțiile au fost preluate de orașul port, Ermoupolis. Orașul este construit în amfiteatru, cu străduțe înguste pavate cu piatră și marmură. Legătura între străzile principale și cele secundare se face de multe ori pe scări.
În Ano-Syros se află cea mai mare comunitate catolică din insulă și orașul mai este cunoscut și ca „dealul catolic”. Pe cea mai înaltă culme a dealului se află Biserica Sf. Gheorghe construită în anul 1598 și centrul de Studii Istorice ale Diocezei Catolice din Syros, alături de Mănăstirea Capuccinilor.
Tot aici se află clădirea primei primării din Grecia, fondată în anul 1774 și care adăpostește Arhivele fostei municipalități.
2. Piatsa și Muzeul Markos Vamvakaris
În anii de glorie, Ano Syros număra nu mai puțin de 5.000 de locuitori, iar Piatsa, artera centrală a orașului era plină de magazine, ateliere, brutării și băcănii, piață de legume, pește și carne. Astăzi, locuitorii permanenți numără doar 200 de suflete, iar Piatsa este un furnicar printre taverne și cafenele cu vedere la mare.
Nu știu dacă să o încadrez la atracții turistice în Syros sau la cafenele, însă „I katoga tou Lili” este și o cafenea și un reper istoric în Ano Syros. În 1955, aici a cântat și a compus Markos Vamvakaris.
Interiorul este decorat în stilul tradițional din insula Syros, cu lămpi de gaz, butoaie din lemn, tărtăcuțe, scoarțe, corăbii și instrumente muzicale.
În 1908, în Ano Syros, se naște Markos Vamvakaris, unul dintre cei mai mari compozitori și interpreți ai genului rembetiko. Casa memorială a muzicianului are o încăpere în care sunt adunate obiectele personale, printre care un vechi gramofon, un patefon și un bouzouki. Una dintre cele mai cunoscute melodii a lui Vamvakaris este „Frangosiriani” (Catolica din Syros), dedicat primei sale soții, catolică la fel ca și el.
3. Piața Miaouli și Primăria din Ermoupoli
Piața Miaouli este piața istorică din Syros cu bijuterii arhitecturale care se amestecă într-un peisaj de vis al secolului al XIX-lea și cu clădiri care atestă existența unei mari civilizații. Piața este dominată de statuia amiralului din războiul de independență, Andreas Miaoulis, originar din insula Hydra. După alte câteva nume care au precedat, cum ar fi Othonos și Leotsakou, piața a fost numită în final în onoarea amiralului.
Primăria din Ermoupolis din piața Miaouli este una dintre cele mai mari și mai impresionante primării din toată Grecia. Aceasta a fost construită în 1876 sub supravegherea lui Ernst Ziller, cu o estimare a costurilor de aproximativ 300.000 de drahme. O sumă uriașă pentru acele timpuri.
Este o clădire unicat, cu o arhitectură inspirată din 3 stiluri arhitecturale diferite. Primul etaj, cu scara impunătoare de 15,5 metri lățime, aparține stilului toscan. La cel de-al doilea etaj, observăm stilul ionic, în timp ce turnurile aparțin stilului corintic. Alte elemente remarcabile ale primăriei sunt scara suspendată la intrare, bustul lui Dimitrios Bafiadakis (primar al orașului Ermoupolis între 1871 – 1887 și 1895 – 1898), sala de consiliu și portretele foștilor primari. În această clădire, își desfășoară astăzi activitatea instanțele, cartea funciară și alte organisme publice și servicii municipale.
4. Teatrul Apollon
Teatrul Municipal Apollon este o operă de artă care confirmă dezvoltarea culturală a orașului Ermoupolis. Construit în doar doi ani (1862 – 1864), în piața Vardaka din inima orașului, de către arhitectul italian Pietro Sampo, Teatrul Apollon este considerat de mulți o Scala di Milano în miniatură. Interiorul teatrului este impresionat, dominat de lemn și catifea roșie, precum și de picturi și arcade. Inițial interiorul teatrului era compus dintr-o scenă de 9 × 10 metri, scaune din lemn, balustrade și perdele de catifea.
După pagubele pe care le-a suferit în timpul celui de-al doilea război mondial, teatrul și-a pierdut toată strălucirea. Din 1970 și până în 2000 a început să fie reconstruit după proiectele lui Peter Pikionis și redeschis pentru prima dată în 2002. Astăzi, fiind unul dintre cele mai impresionante centre culturale din Ciclade, teatrul municipal Apollon găzduiește numeroase evenimente și festivaluri culturale.
La ultimul etaj, se află o expoziție de costume de teatru și operă, portrete ale actorilor și artiștilor lirici, precum și afișe de la cele mai importante spectacole.
5. Muzeul de Arheologie din Ermoupoli
În spatele Primăriei, Muzeul Arheologic din Ermoupoli te întâmpină cu cinci săli pline de istorie. Cele mai multe exponate sunt din satul Xalandri unde au fost descoperite nu mai puțin de 600 de morminte. În Muzeul Arheologic din Ermoupoli sunt doar câteva din multele descoperiri, parte din acestea aflându-se la Muzeul Național Arheologic din Atena.
Sunt expuse statui, unelte și vase din perioada myceniană, elenistică și romană, precum și exponate din insulele Ciclade învecinate.
O sală este dedicată muncii arheologului Christos Tsountas.
6. Vaporia
În timpul revoluției, refugiații din nordul Mării Egee și Creta s-au stabilit pe insula Syros. Aici au construit câteva conace lângă mare, cu tavan înalt, picturi izbitoare, uși gravate în lemn, balcoane de marmură, podele din lemn și detalii de neegalat, creând un cartier uimitor al căpitanilor de vase. Conacele-bărci păreau să plutească deasupra pietrelor și a mării. Prin urmare, din secolul al XIX-lea și mai departe, zona a fost numită după acest incredibil habitat-barcă cunoscut și sub numele de Vaporia și continuă să fie renumit ca fiind cel mai prestigios cartier din partea de est a insulei Syros. Aceasta este o zonă frumoasă și pitorească, cu mici plaje potrivite pentru înot și evadări liniștite.
7. Catedrala Sf. Nicolae cel Bogat
Chiar la intrarea în cartierul Vaporia, se află catedrala Sf. Nicolae cel Bogat. Înainte să te impresioneze biserica, te impresionează scările și parcul istoric de la intrare. Interiorul este somptuos, iar icoanele sunt pictate după canonul rusesc. Icoana Sf. Nicolae a fost placată cu argint la Moscova, iar tronul, amvonul, iconostasul și clopotnițele sunt din marmură. Pe latura dreaptă a bisericii se află o icoană întruchipându-l pe Sf. Fanurie, un sfânt mai puțin cunoscut și despre care se spune că îi ajută pe credincioși să găsească lucrurile pierdute.
Asemenea altor biserici din Grecia, Catedrala Sf. Nicolae are trei altare. Cel din mijloc este dedicat Sf. Nicolae. Cel din stânga, Sf. Elefterie, iar cel din dreapta, Sf. Trei Ierarhi.
Construcția bisericii a început în 1848 și a fost finalizată în 1870 cu sprijinul armatorilor și al multor greci din diaspora.
8. Biserica Adormirea Maicii Domnului
Adormirea Maicii Domnului este a doua cea mai veche biserică de pe insulă și a fost construită în spatele portului în 1828. Este o bazilică cu trei altare, cu arhitectură și decor impresionante. Interiorul este decorat cu elemente din lemn și marmură, în timp ce cupolele arată ca o barcă răsturnată.
Ceea ce iese în evidență este icoana autentică a Adormirii Maicii Domnului din 1562 pictată El Greco, făcând din biserică una dintre cele mai importante atracții turistice în insula Syros. Mărturisesc că n-aș fi remarcat-o, iar dacă o făceam, nu mi-aș fi dat seama de valoarea ei artistică și istorică. Noroc cu preotul care m-a luat de mânuță și mi-a arătat atât icoana, cât și semnătura celebrului pictor.
Mi-a atras însă atenția o icoană destul de rar întâlnită, cea a Sf. Ana, mama Fecioarei Maria.
9. Biserica Învierea Domnului
Biserica Învierii Mântuitorului este o construcție impozantă, dedicată „Învierii națiunii” dominând pe dealul Anasthasi din Ermoupolis. Biserica a fost începută în 1874 de către arhitectul local Dimitris Eleftheriadis, însă lucrările susținute au început în anul 1908. Și aceasta este o biserică cu trei altare, în stil bizantin, cu elemente neoclasice, o cupolă, clopotnițe impresionante și icoane foarte speciale. Altarul central este închinat Învierii Domnului, cel din stânga, Sf. Nicolae, iar cel din dreapta, Intrării Maicii Domnului în Biserică. Hramul este celebrat în Duminica Tomii. Priveliștea de sus asupra capitalei și a insulelor din apropiere răsplătesc din plin efortul de a urca până aici.
Alte atracții turistice în Syros
10. Capela Sf. Nectarie, Capela Agia Pakou și Capela Sf. Ștefan din Galissas
Nu doar cele două capitale, fostă și actuală, abundă de atracții turistice în Syros. Galissas, cea mai dezvoltată stațiune de pe litoral, numără nu mai puțin de trei astfel de obiective.
Deasupra plajei, pe un drum abrupt și accidentat, cu scări și potecă de pământ cu pietre, sunt două capele, prima ortodoxă și a doua catolică. Sf. Nectarie și Agia Pakou nu sunt destinate serviciului religios regulat.
Capela catolică Agia Pakou ce domină vârful dealului Galissas, este o capelă foarte pitorească ce pare să plutească în mijlocul culorilor cerului și a mării, albul și albastrul, oferind în același timp vederi magnifice la Marea Egee și la apusul soarelui. Accesul la capelă este dificil, însă vederea panoramică magnifică va recompensa cu siguranță vizitatorul.
Aghios Stefanos este o capelă catolică inedită din zona Galissas, construită printre stânci. Capela a fost construită de un pescar care a fost salvat de tentaculele unei caracatițe mari după ce s-a rugat Sfântului să-l ajute. Aceasta este situată la circa 30 – 40 minute de mers pe jos de la plaja principală și de unde o cărare duce la capelă. La capelă se poate ajunge și cu barca atunci când permite vântul. Agios Stefanos este sărbătorit pe 19 august și pe 26 decembrie. După liturghie, tuturor pelerinilor li se oferă „loukoumi” (rahat), cel mai popular desert din insula Syros precum și lichior de mastic din insula Chios.
11. Panagia Gorgona și Acvariul din Kini
Insula Syros numără cei mai mulți navigatori și armatori din Grecia. Până la construirea Canalului Corint și preluarea de către Portul Pireu a traficului de mărfuri, Ermoupolis a fost cel mai important port comercial al Greciei. De asemenea, pescuitul este una din ocupațiile de bază ale locuitorilor. În mod firesc, de-a lungul vremii, marea și-a luat tributul de vieți omenești.
Chiar pe plaja din Kini, a fost ridicat un monument în memoria celor ce și-au pierdut viața pe mare. Panagia Gorgona (Fecioara Sirenă) o întruchipează pe Fecioara Maria sub forma unei sirene care ține în brațe un bărbat, navigator sau pescar, mort.
Acvariul din Kini este una dintre cele mai populare atracții turistice în Syros, atât pentru copii, cât și pentru adulți, deoarece permite vizitatorilor să experimenteze lumea fascinantă a Mării Egee și să studieze în profunzime flora și fauna marină. Acvariul se mândrește cu un caracter educațional deoarece invită oaspeții să învețe tot ce este de știut despre mare, precum și activitățile și echipamentele marine utilizate în astfel de cazuri. Cei care aleg să viziteze acvariul vor putea admira, de asemenea, exponate ale bărcilor tradiționale, uneltelor de pescuit și organismelor marine care sunt găzduite în acest loc.
12 Kokkinospito (Conacul Roșu) sau Casa cu fantome de la Piskopio
În satul Piskopio, la circa 2 km de Ermoupoli, pe drumul spre Kini, un vechi conac vopsit în roșu, în ruină, dăinuie alături de case noi. Nimeni nu îl cumpără, dar nici nu îndrăznește să îl dărâme. Se spune despre el că emană energie negativă, că este bântuit și toți cei care au încercat să-l locuiască de-a lungul vremii au avut parte de o moarte tragică și timpurie.
Sunt multe legende care circulă în jurul conacului din Piskopio. Una dintre ele a inspirat cartea Marea Himeră scrisă de M. Karagatsis în 1953. În timp ce Anoula, o copilă de câțiva anișori, se zbate între viață moarte în camera ei, în camera alăturată, mama și unchiul ei trăiesc o aventură erotică. Cuprinși de remușcări, după moartea copilei, cei doi se sinucid în apele înspumate ale Egeei.
Altă legendă spune că soacra femeii și-a ucis nora și fiul adulterini, apoi s-a sinucis.
Unii susțin că și astăzi se mai aud tânguielile celor al căror destin tragic a marcat conacul din Piskopio, alții spun că totul este rodul plăsmuirilor unui scriitor cu imaginație.
Ție ce atracții turistice în Syros îți fac cu ochiul?
Spune-mi într-un comentariu și dacă articolul meu te-a inspirat, abonează-te la news-letter pentru alte aventuri în insula Syros.
Și dacă vrei să petreci aici o vacanță, ți-am pregătit o hartă cu toate atracțiile pe care o poți descărca pe telefon.
3 Comments
Diana
Și uite cum îmi stârnești tu dorul de ducă!
Almona Calatoreste
Guilty of charge.
Diana