atracții turistice în Constanța
Vacanță în România

Atracții turistice în Constanța mai puțin cunoscute

Timp de un deceniu nu am vrut sa aud de Constanța și Mamaia. Nu voiam să le văd nici in fotografii. Orașul meu se degrada văzând cu ochii, iar despre atracții turistice în Constanța, se vorbea la timpul trecut.  Mamaia, cândva o bijuterie la malul Mării Negre, devenise unitate de măsură etalon pentru prostul gust.

La începutul lunii Mai, am ajuns din nou în orașul meu natal,  ca turist și finalist Spring SuperBlog. De data asta l-am găsit altfel și nu din cauză că m-aș fi schimbat eu și aș fi devenit mai indulgentă. Constanța s-a schimbat extraordinar de mult de când n-am mai văzut-o. Nu mai este în totalitate orașul copilăriei mele, dar asta nu este neapărat un lucru rău. Locurile se schimbă, oamenii se schimbă, iar când schimbarea este în bine nimic nu poate să meargă rău.  Orașul meu are foarte multe locuri frumoase, care ar putea deveni veritabile obiective turistice dacă ar fi promovate și în afara spațiului local.

Atracții turistice în Constanța mai puțin cunoscute

Primul drum pe care l-am făcut a fost în cartierul în care am copilărit. L-am găsit aproape neschimbat, cu parcul cu castani și aleile pe care mergeam la școală sau „la leagăne”. La ieșirea din parc, pe Bulevardul Tomis, este Capela Militară cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. A fost construită cu sprijinul Armatei, în curtea Garnizoanei. Arhitectura îmbină stilul bizantin cu cel brâncovenesc. Pictura originală a pictorului Constantin Ioanid nu se mai păstrează, biserica fiind repictată în urmă cu 11 ani.

atracții turistice în Constanța
Pavilionul Regal – Muzeul Portului

Mergând spre centru, pe Bulevardul Mamaia, se află Casa d’Italia. Poate fi văzută doar pe exterior și nu mai are nimic din măreția de odinioară. Este singura proprietate a statului italian în orașul de malul mării. A fost ridicată cu girul lui Benito Mussolini și a fost inaugurată cu mare fast în 1935. Puternic centru cultural în care funcționa o bibliotecă italiană și se organizau cursuri de limba italiană, cultură și civilizație, a cimentat legătura dintre Roma și fosta cetate Tomis. Până la naționalizarea din 1948 a fost sediul Consulatului Italian la Constanța.

 

atracții turistice în Constanța
Parcul Teatrului Național

Tot pe Bulevardul Tomis, putem admira Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” și aripa cea nouă a Colegiului Național Mircea cel Bătrân. Deși astăzi sunt două clădiri cu destinații diferite, în anul 1925, când a fost inaugurat Liceul de Băieți, actuala clădire a teatrului era sala de spectacole a instituției de învățământ. Clădirea a fost rechiziționată de trupele sovietice, iar la retragerea acestora, Ministerul Învățământului a mai recuperat doar clădirea școlii. Istoria liceului începe, însă, mult mai devreme, și o puteți afla de aici. Aripa cea nouă, în care am învățat și eu, a fost construită abia anul 1974.  În fața celor două instituții este unul dintre cele mai frumoase parcuri din Constanța. În fântâna arteziană din fața teatrului, Zeul Pan le cântă nimfelor din nai. Iubitorii de sculptură pot vedea și alte statui monument istoric.

 

atracții turistice în Constanța
Zeul Pan și nimfele

Pe strada Mircea cel Bătrân colț cu Strada Ștefan cel Mare, chiar în fața liceului, se află altă clădire cu povești, Hotel Chérica. Istoria începe în 1896 când călugării ortodocși români de pe Muntele Athos construiesc un hotel în Constanța. Toată lumea îl cunoaște drept Hotel Călugărul până la începutul anilor 1900 când a fost cumpărat de Anton Doiciu un ilustru comerciant din Galați. Pulcheria Doiciu, alias Chérica, moștenește clădirea de la tatăl său și o stăpânește până când este confiscată de regimul comunist.

atracții turistice în Constanța
Hotel Cherica – un hotel cu povești

Între timp, devine Principesa Chérica Sturdza  prin căsătoria cu Principele Dimitrie Gr. Sturdza. Când eram elevă, la parterul clădirii care se transformase în case de locuit, era Cofetăria Gloria, una dintre cele mai bune din oraș. Potrivit unei legende urbane (neconfirmată pentru mine), în anii ’80, la etaj ar fi funcționat clandestin o casă de toleranță, iar accesul „clienților” se făcea prin cofetărie. Hotel Chérica pare să fie o poveste fericită a unei retrocedări intervenite după 1989. Moștenitorii  familiei Sturdza au renovat și consolidat imobilul, i-au redat destinația pentru care a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea și, astăzi, Constanța se poate mândri cu un hotel boutique.

atracții turistice în Constanța
O plajă superbă pe locul unor mărăcini

În spatele hotelului, începe plaja Modern care se întinde până aproape de Portul Tomis. Însă în partea stângă, pe sensul de mers spre stațiunea Mamaia, se află Plaja Trei Papuci, odinioară o aglomerare de pietre și mărăcini pe care nu aveam curaj nici s-o privesc. Cu atât mai puțin să mă încumet să fac o baie. Astăzi este o plajă superbă, iar la capătul său dinspre oraș se află cea mai lungă tiroliană din Constanța.

Pe drumul dintre cele două plaje, chiar în fața restaurantului Zorile, se află un monument arheologic unic în România. O necropolă din secolul al IV-lea, Cavoul Hipogeu, a fost descoperită când au început excavațiile pentru cartierul de blocuri din zonă. Momentan nu poate fi vizitată și nici pusă în valoare fără un amplu proces de reabilitare. O replică a picturii din cavoul de familie se află la Muzeul de Istorie din Constanța.

O altă atracție a Constanței care a devenit foarte ușor accesibilă grație autobuzului turistic hop on-hop off, este Muzeul Portului. Cunoscut și sub numele de Pavilionul Regal sau Cuibul Reginei, a fost construit sub îndrumarea inginerului Anghel Saligny pentru ca Regina Elisabeta să poată fi mult mai aproape de mare decât în Palatul Regal de la Constanța în care funcționează astăzi tribunalul.

Dacă tot sunteți în zonă, nu ratați Gara Maritimă, Silozurile Anghel Saligny, Farul Carol I și Bursa Veche.

Vouă ce atracții turistice în Constanța vă stârnesc interesul?

19 Comments

  • Alexandra Roxana

    Cel mai mult imi place plaja Modern. Am avut ocazia sa o explorez anul trecut. E atat de liniste acolo, fara zarva pe care o gasesti pe mai toate plajele. Alt loc interesant din Constanta, este Moscheea. Ai o priveliste superba asupra portului si centrului vechi. Am scris si eu despre lucruri pe care le poti face in Constanta.

    • Almona Calatoreste

      Plaja Modern este de nerecunoscut. Singura problemă sun scările care parcă nu se mai termină. ☺

  • Irina

    Ce locuri frumoase! Nu am mai fost de foarte mult timp în Constanța. Mi-ar plăcea să ne revedem la vara, poate voi reuși.

  • Angela Tudose

    N-am mai fost pe litoralul românesc și implicit în Constanța de vreo 15 ani. Doar prin treacăt, cu treabă de vreo 3 ori. Nici nu mi-e dor, ca să fiu sinceră. Exact aceleași motive menționate de tine mai sus. Dar uneori mă încearcă un sentiment de nostalgie și parcă mi-e dor de câteva locuri din oraș.

    • Almona Calatoreste

      Eu întotdeauna am separat litoralul de Constanța. În Constanța aș merge oricând, pe litoral niciodată.

  • Mirela-Carmen

    Mi-ai provocat un dor de Constanta!!!! Stau si ma intreb de ce am tot ales alte locuri pentru vacanta, in ultima vreme? Adoram acest oras si nu l-am mai vizitat de… 6 ani de cand am stat doua saptamani la un curs de project manager. Hmmm… trebuie sa-mi gasesc un motiv sa ma intorc in acele locuri. Multumesc pentru redeschiderea apetitului, Almona!

    • Almona Calatoreste

      Cazinoul și Centrul Vechi sunt ultra-cunoscute. Parcul Tabăcărie aproape că nu mai există. Jumătate din el e mall.

    • Almona Calatoreste

      Toamna și primăvăvara e foarte frumos. Nici vara, prin iunie nu e rău. Iarna e spectaculoasă, dar numai pentru temerari și nu pentru mult timp.

  • DanaC

    Nu am vizitat niciodată Constanța, dar sper că o voi face curând, iar atunci voi reveni aici pentru a mă asigura că nu voi pierde niciuna dintre aceste atracții turistice. De fapt, oriunde voi merge, voi verifica întâi aici pentru „ghidul” complet cu tot cu păreri sincere.

  • Alina

    Iti spun drept ca imi place Constanta, desi inca nu am apucat sa o vizitez asa cum ar trebui, totusi daca vreodata voi ajunge, voi reciti articolul tau, asa voi stii unde trebuie sa merg.

    • Almona Calatoreste

      Nu ești singura. Mulți merg în vacanță la Mamaia și lasă orașul pe locul al doilea. Însă merită să îl iei la pas.

  • Otilia Dima

    Nu am vizitat niciodată Constanță, deși am fost la noi pe litoral. Este foarte frumos, din ce am citit la tine. Dacă vom ajunge chiar aș vrea să vizitez câteva obiective prezentate de tine.

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.