Am grijă de natură cum am grijă de mine și reciclarea are #Farmec
„Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”, ne îndeamnă învățătura creștină încă din copilărie. Au curs râuri de cerneală și s-au aprins spirite încercând să definească „aproapele” pe care trebuie să îl iubim. Cu toate acestea, esența îndemnului nu este aproapele, ci tu însuți. Căci dacă nu te iubești pe tine, cum ai putea să iubești pe altul?
Da, noi femeile, avem un talent fantastic să ne punem în plan secund și să ne dedicăm trup și suflet celor apropiați, fie că sunt copiii, partenerii de viață, părinții sau prietenii.
Am avut și eu perioadele mele în care oricine și orice erau mai presus de mine. Până când, mi-am dat seama că dacă nu am grijă de mine, în mod sigur nu voi putea să am grijă nici de alții. Și, tot pe atunci, am constatat că cel mai „aproapele” care mă însoțește de la primul scâncet până la ultima suflare este natura, fie că este vorba de aerul pe care îl respir, de un copac, de iarbă, de mare, de nisip sau de un râu. Ca să îi fie și ei bine, am început să am grijă de natură cum am grijă de mine.
Cum am grijă de mine?
Poluarea este cel mai periculos inamic atât pentru mine, cât și pentru natură. Eu mi-am găsit aliatul în produsele Farmec care au grijă de mine zi și noapte.
Îmi încep ziua cu o curățare profundă a tenului folosind apă micelară bifazică, ideală pentru curățarea în profunzime a tenului normal cu tendință de uscare și pentru îndepărtarea machiajului rezistent la apă.
Pentru că poluarea din București depășește frecvent limitele de îngrijorare, aplic pe față, gât, decolteu și mâini conținutul unei fiole hidratante detox care hidratează în profunzime, asigură protecție antitoxică și antioxidantă pe timpul zilei și poate fi folosită pe tenul sensibil.
Rutina de dimineață se încheie cu o cremă contur pentru ochi și o cremă hidratantă cu factor de protecție de minimum SPF 20.
Seara, am grijă de mine sau mai bine spus, Gerovital – Doctor în frumusețe are grijă ca pielea mea să fie hidratată și hrănită inclusiv pe timpul somnului.
După curățarea cu aceeași apă micelară bifazică ce conține ulei de trandafir sălbatic, urmează hidratarea intensă cu fiole cu acid hialuronic și vitamina C și o mască regenerantă nocturnă care se aplică peste ser și acționează pe parcursul nopții.
Ritualul de seară se încheie cu cremă lift restructurantă de noapte, cu o textură de cremă grasă și cu efect de lifting intens și hidratare. Pe lângă acidul hialuronic, crema conține uleiuri vegetale de soia, avocado, squalane și unt de shea, precum și vitamina E. Este potrivită pentru tenurile uscate, deshidratate, mature.
Cum fac să am grijă de natură cum am grijă de mine?
De când mă știu sunt citadină. Sunt a treia generație trăită în oraș, locuind la bloc. Nu am nici măcar amintiri din copilărie despre casă la curte, mers desculță prin iarbă sau cățărat prin copaci. Nu sunt genul să plantez pomi, iar puținele flori de apartament sunt o picătură în ocean în materie de protecție a mediului.
Așa că, dacă nu mă pricep să-i fac bine, măcar să limitez la maximum răul pe care i l-aș putea face.
Cum spuneam, habar nu am să plantez și să îngrijesc un pom. Așa că nici nu vreau să fie tăiat vreunul doar ca să se usuce în sufrageria mea între Crăciun și Sf. Ion. Mă descurc de ani de zile cu un brad artificial.
Am început să reduc cantitatea de plastic înlocuind sticlele și bidoanele de apă cu un filtru pentru robinet.
În vacanță, evit hotelurile care schimbă lenjeria și prosoapele zilnic. Este un consum uriaș de apă și de energie electrică și nici n-am garanția că detergenții pe care îi folosesc sunt prietenoși cu natura.
Până acum vreo doi ani, în vacanțe, luam cosmetice în ambalaje travel-size pe care nu le mai aduceam înapoi. De asemenea, îmi luam șervețele demachiante de unică folosință și la întoarcere aveam spațiu în plus în bagaj pentru suveniruri.
Mi-am cumpărat un set recipiente reutilizabile pentru cosmeticele de vacanță în care îmi pun exact cantitatea necesară și am renunțat și la șervețelele demachiante de unică folosință care nu se pot recicla.
Acasă, colectez cât de selectiv pot și încerc să nu ajungă la gunoi lucruri care pot fi refolosite sau reciclate.
Cu toate acestea, erau multe lucruri pe care nu le puteam duce în centrele de reciclare: ambalajele de plastic de la produsele de curățenie, recipientele de șampon, gel de duș sau balsam de păr, borcănașele din sticlă de la creme și recipientele din aluminiu de la dozele spray.
Anul trecut, compania Farmec a lansat un programul pilot „Ai grijă de natură așa cum ai grijă de tine” în magazinele sale din Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Oradea și s-a încheiat cu peste 5.200 de ambalaje colectate și reciclate.
Anul acesta, programul de colectare și reciclare a ambalajelor produselor proprii s-a extins în toată țara, prin cele 8 magazine Farmec, localizate în Cluj-Napoca, Arad, Brașov, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara și 22 magazine Gerovital care se găsesc în București, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Ploiești, Suceava, Iași, Piatra Neamț, Galați, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș și Râmnicu Vâlcea.
Acestea sunt dotate cu puncte de colectare pentru ambalajele de hârtie și carton, de plastic (recipiente de cremă, șampon, gel de duș sau produse de curățenie din gamele Nufăr și Triumf), de sticlă și de metal. Pentru a putea fi reciclate, recipientele trebuie aduse golite de conținut, clătite și curățate.
Mai mult, cu Farmec, reciclezi și câștigi deoarece la fiecare patru ambalaje reciclate, primești un produs cadou, pe baza unui cartonaș unde se cumulează câte o ștampilă la fiecare ambalaj returnat. Pentru mine, o plimbare în mall este cel mai bun prilej să returnez ambalajele produselor pe care le folosesc și să am grijă de natură cum am grijă de mine.
Articol scris pentru SuperBlog 2021