Circuit în Socotra – expediție la superlativ
Ai visat vreodată să mergi într-un loc complet necunoscut, să urci pe dune nesfârșite de nisip, să drumețești prin canioane adânci, să dormi în cort în fiecare zi pe altă plajă sau pe un platou montan, fără apă curentă, fără curent electric sau semnal la telefon? Nici eu. Când mă gândeam la prima ieșire de pe continentul european, nu plănuiam încep cu un circuit în Socotra, o insulă la confluența Oceanului Indian cu Marea Arabiei, în sudul Peninsulei Arabice și la est de Cornul Africii, parte a Republicii Yemen.
Circuit în Socotra – expediție la superlativ
O incursiune în Socotra este mai mult decât o vacanță activă, este o expediție de explorare a florei și faunei, precum și de contemplare a minunățiilor pe care natura a putut să le creeze pe o suprafață atât de mică.
Socotra este cea mai mare din cele șase insule ce formează Arhipelagul Socotra, cu o populație de circa 60.000 de locuitori. Grație reliefului neobișnuit, a fost numită „cea mai extraterestră insulă de pe Pământ” și a fost inclusă în patrimoniul UNESCO pentru biodiversitatea sa, sutele de specii de plante și animale endemice. De altfel, 90% din suprafața insulei o constituie parcurile naționale și ariile protejate.
Linia de coastă este formată din plaje late, de nisip alb sau roz ori de corali și dune înalte de nisip adus de musonul care suflă cu putere în cele trei luni de vară.
Podișurile Momi, Homhil și Diksam sunt calcaroase, în timp ce Munții Hajir, cu o înălțime de 1503 metri, sunt de granit și roci metamorfice.
Peșterile sunt omniprezente, iar Peștera Hoq este cea mai mare din Orientul Mijlociu, cu o lungime explorată până în în prezent de circa 3 km, restul peșterii fiind încă necunoscut. Peștera este o arie protejată și poate fi accesată la interior pe un culoar cu o lățime medie de 50 metri și o înălțime medie înălțime 20 metri.
În interior, se pot vedea stalactite și stalagmite gigantice, inscripții scurte în limbile brahmi, arabă, etiopiană, greacă veche și bactriană. De asemenea, este un loc propice pentru troglofauna endemică.
În ceea ce privește flora, insula Socotra se mândrește cu cinci specii care cresc doar aici: copacul Sânge de Dragon, Trandafirul Deșertului, Arborele de Tămâie (Frankincense Tree sau Boswelia Socotrana), Arborele Castravete și Smochinul de Socotra.
Copacul Sânge de Dragon
Mai este cunoscut și sub denumirea de Copac Umbrelă datorită formei sale de umbrelă întoarsă de vânt. Are frunzele ascuțite, iar tulpina secretă o sevă roșie, ”sângele dragonului”, folosită atât în produse farmaceutice, cât și în cele cosmetice.
Pasta obținută din pulbere de sânge de dragon este un bun cicatrizant pentru răni, oferă protecție solară, dar poate fi folosită și ca ruj de buze. Copacul Sânge de Dragon crește doar 10 cm într-un an, iar existența lui este amenințată de caprele care au depășit de cinci ori numărul locuitorilor de pe insulă și care rod absolut tot ce găsesc.
Trandafirul Deșertului
Cunoscut și sub numele de Bottle Tree, este un arbore un suculent endemic, numit și crin impala. Trunchiul său seamănă cu cel de baobab, dar și cu spatele unei bătrâne. Atinge o înălțime de trei metri, face flori albe și roz care cresc pe trunchiul sub formă de sticlă. Arborele s-a adaptat la climatul tropical creând un rezervor de apă în trunchi. În timpul sezonului uscat, copacul își pierde frunzele și rămân doar florile.
Arborele de Tămâie
Boswelia Socotrana este o specie endemică de pe insula Socotra, iar rășina sa este una dintre cele mai pure. Arborii încep să producă rășină după vârsta de 8 – 10 ani. Aroma este intensă, iar arderea este rapidă.
Arborele Castravete
Este singura plantă din specia cucurbitacee care crește sub formă de copac. La fel ca celelalte plante menționate, crește doar pe insula Socotra, aduce un pic cu Trandafirul Deșertului, dar are coaja albă.
Smochinul de Socotra
Smochinul de Socotra este cunoscut pentru frunzele sale mari și cărnoase. Asemenea Trandafirului Deșertului și Arborelui Castravete, smochinii au o formă de sticlă distinctă, cu un trunchi răsucit care pare să se ridice direct din stânci. Mediul stâncos în care crește Smochinul de Socotra protejează puieții tineri de ierbivore, favorizând astfel dezvoltarea. Structura unică asemănătoare unei sticle îl ajută să stocheze apă și nutrienți și să reziste astfel în solul sărac.
Alături de acestea, Jatrofa Unicostata este o tot o plantă endemică. Numele ei vine din limba greacă, iatros – medic și trofi – hrană. În limba socotri, numele ei este ”sibru”. Face parte din aceeași familie cu maniocul, planta de ulei de ricin, nuca Barbados și arborele de cauciuc. Ramurile tinere secretă o sevă groasă folosită pentru cicatrizarea rănilor.
Dacă flora ți s-a părut spectaculoasă, nici fauna nu se lasă mai prejos și poți vedea Cameleonul Socotran, Cormoranul Socotran, Libelula Socotra Bluet, 35 de specii endemice de păianjeni, 98 de specii endemice de melci tereștri, crabi, crustacee, pești, țestoase și delfini, ba chiar și rechini și balene. De asemenea, uneori, când marea și oceanul sunt calme, se poate observa o bioluminescență ca un roi de licurici.
Circuit în Socotra – detalii organizatorice
Oricât de pacoste sunt eu pentru grupuri și ele pentru mine, de data asta n-am putut să plec de capul meu. În momentul de față, sunt două zboruri directe din Abu Dhabi spre Socotra, marțea și vinerea. Mai este un zbor din Cairo cu escală în Aden, însă date fiind tulburările din Yemenul continental, nu este cea mai sigură cale de acces. Este nevoie de viză pentru Yemen pentru a achiziționa biletele de avion, iar în România nu există reprezentanță diplomatică a Yemenului, cea mai apropiată fiind în Bulgaria. Mai mult, se pare că Republica Yemen nu este prea dispusă să ofere vize individuale.
Există două posibilități să ajungi în Socotra. Prima este contactezi o agenție de turism locală, să-ți alegi pachetul care îți convine și ei se ocupă de obținerea vizei și de biletul de avion Abu Dhabi – Socotra și retur. De biletul de avion spre Abu Dhabi și retur, te ocupi tu. Pe insulă se petrec 7 nopți întrucât acesta este orarul cursei aeriene.
Pachetele de bază sunt 3: cazare exclusiv la corturi, cazare cinci nopți la corturi și două la hotel în Hadibu, capitala insulei (prima și ultima noapte), cazare în guest-houses și la hotel. De asemenea, agențiile locale îți pot face un circuit în Socotra personalizat care să răspundă exact dorințelor tale (mai multe zile de plajă, mai multe zile de drumeție, mountain bike sau ce-ți mai dorești tu).
Cea de a doua posibilitate este să apelezi la o agenție de turism din România care se află în parteneriat cu o companie locală.
Eu am optat pentru a doua variantă și am ales programul oferit de Explore Travel datorită experienței îndelungate pe care o are cu acest circuit în Socotra, itinerariului care s-a dovedit cel mai bine structurat, grupului foarte mic, am fost doar 9 persoane cu tot cu însoțitoarea de grup, Denisa, o fată minunată și inimoasă care s-a descurcat perfect cu toate că job-ul ei este altul. Și, ce a cântărit cel mai mult, grupul s-a constituit din București și am avut bonus un city-break în Abu-Dhabi.
Ințial, trebuia să mergem din București cu Wizzair, să aterizăm în Dubai și să facem transferul în Abu Dhabi, iar la întoarcere, să venim în București din Abu Dhabi. Lucrurile s-au schimbat și drumul București – Abu Dhabi și retur l-am făcut cu Turkish, cu escală în Istanbul. Zic că a fost o mișcare inteligentă pentru că nu știi niciodată când schimbă Wizz orarul de zbor sau anulează cursa.
Pachetul turistic a fost acela cu 2 nopți la hotel și 5 nopți în campinguri cu sau fără facilități. După prima noapte la hotel și următoarea în camping, îți spun sincer că aș preferat de o mie de ori să mergem direct în camping. Doar că cei mai mulți optează pentru cazare doar la cort și zonele de campare s-ar fi aglomerat foarte mult. În felul acesta, când noi ajungeam într-un în camping, ceilalți deja plecau de acolo și aveam tot locul doar pentru grupul nostru și echipa locală formată din ghid, șoferi, bucătar și personalul de la bucătărie.
A fost o experiență la care nu mă așteptam și pe care, cu toate dificultățile despre care am să-ți povestesc cât de curând, aș repeta-o fără să stau pe gânduri.
Lasă-mi un comentariu și spune-mi dacă ai fost și tu prin aceste locuri minunate sau dacă ai vrea să încerci experiența unui circuit în Socotra!
Pâna la următoarea întâlnire, ne vedem pe Facebook și pe Instagram.
Și, nu uita, călătorește! Banii se întorc. Timpul, niciodată.
6 Comments
Elvira
Felicitări! Le meriți! Saltul tău din Grecia direct în așa lume, e surprinzător dar odată gustat noul, sunt convinsă că vei recidiva în bine! Călătorii minunate!
Almona Calatoreste
Multumesc. Și pe mine m-a surprins Dar mi-a plăcut foarte mult. Deja caut următoarea destinație la fel de provocatoare.
Diana
Interesant și foarte detaliat (cum îți stă în fire să scrii!). Călătorii plăcute!
Almona Calatoreste
Mulțumesc. Urmează partea a doua cât de curând.
Hogea Angela
Woow! Destinatia asta pare ca rupta dintr-o alta lume si ma bucur tare ca ai ales-o si ti-a mers la suflet. Astept curioasa si restul impresiilor si detaliilor, cine stie… poate cand mai creste bebe, voi ajunge si eu pe acolo. Numai bine Almona!
Almona Calatoreste
Mulțumesc mult. Da, este o destinație out of the beaten paths și sper să nu fie atinsă niciodată de turismul de masă.