12 modalități să ne stricăm vacanța în Grecia. Cum le evităm
Toți ne dorim vacanța perfectă. O visăm, o pregătim din timp, credem că nimic nu poate merge prost și totuși, inevitabilul se întâmplă. În fiecare an, forumurile de specialitate sunt asaltate de turiști care spun că și-au ratat vacanța. Dar nu își dau seama că ei sunt principalii vinovați. Iată 12 modalități în care să ne stricăm vacanța în Grecia, dar și cum putem să evităm foarte ușor acest deznodământ.
1) Sezonul nepotrivit
O vacanță în perioada sărbătorilor (Crăciun, Anul Nou, Paști, 1 Mai, Rusalii) sau în luna August, pe lângă prețurile ridicate oferă și un surplus de aglomerație. Va fi foarte greu spre imposibil să găsiți un loc de parcare și tavernele sunt aglomerate. În luna August este înfiorător de cald, iar în unele zone bate vântul atât de tare că zboară tot ce găsește în cale: scaune, mese, umbrele. În extrasezon (lunile Aprilie, Mai și Octombrie), nu mai este atât de cald, nici atât de aglomerat. Dar este posibil ca multe unități de cazare, taverne și magazine să fie închise, iar vremea capricioasă. Sezonul de mijloc, de la sfârșitul lui mai până la 15 iulie și apoi din 10 pînă la 30 septembrie este o perioadă bună cam din toate punctele de vedere. Analizați și vedeți ce vi se potrivește!
Citește și Vacanță de septembrie – Insula Thassos
2) Destinația nepotrivită
De câte ori n-am auzit tineri nemulțumiți că au ajuns într-un sătuc prăfuit cu două magazine și trei taverne, mort la capitolul viață de noapte? Ori familii cu copii mici sau vârstnici care au nimerit în stațiuni în care noaptea zboară cu zgomot sute de dopuri de șampanie pe minut și bubuie muzica până la ziuă? După ce ați ales perioada de vacanță, alegeți destinația potrivită vârstei și stilului vostru de viață! Acum este ușor, există nenumărate surse de informare: forumuri dedicate, bloguri, rețele de socializare.
Citește și Vacanță de septembrie – insula Corfu(II)
3) Cazarea nepotrivită
Graba strică treaba, iar diavolul se ascunde în detalii. Mulți se grăbesc să cumpere o excursie, de cele mai multe ori în condiții de early-booking, nerambursabil, vrăjiți de faptul că hotelul se află la doar 50 de metri de plajă. La fața locului, văd că plaja există dar constă într-o adunătură de bolovani. Nu poți pune un prosop și poți păși pe ea doar cu bocanci de munte. Grecia este o țară muntoasă, cu pante abrupte și uneori până la plajă sunt sute de trepte. Dacă oferta spune că până la plajă sunt 100 de metri, asigurați-vă că sunt pe teren plat, nu în sus! Alții sunt fericiți că au piscină, dar la fața locului constată că cea mai apropiată tavernă, sau un supermarket sunt la 2km. Puteți verifica poziția hotelului și configurația terenului pe maps.google sau în Google Earth. Când vă uitați la pozele unui hotel, țineți minte că totuși vreți să cumpărați o vacanță, nu un tablou. Verificați hotelul pe booking.com, pe tripadvisor sau pe orice alt blog sau forum de turism și vedeți părerile celor care au stat deja acolo!
Citește și Experiențe plăcute și mai puțin plăcute în Agios Ioannis – Pelion
4) Planul de masă nepotrivit
Un plan de masă All Inclusive sau Demipensiune vă limitează libertatea de mișcare! Trebuie să fiți prezenți la ore fixe la hotel sau la taverna unde aveți asigurate mesele. Oferta de produse este limitată și calitatea este mult sub cea de la taverne. O cazare self-catering vă obligă să faceți drumuri dese la supermarket, la brutărie, să vă pregătiți măcar micul dejun și spălați vasele. Chiar vă doriți asta și în vacanță? Alegeți planul de masă care vi se potrivește! Dacă tot ce vă interesează este să leneviți la soare sau sunteți activi și vreți să vă plimbați zi lumină.
5) Comparăm prea mult
Grecia este incomparabilă cu ea însăși! Partea continentală are farmecul ei. Insulele Ionice sunt altfel decât Cicladele. În fiecare loc descoperim Grecia așa cum nu am mai văzut-o. Să comparăm Grecia cu orice altă destinație turistică pe care am vizitat-o este pierdere de vreme și o sursă inepuzabilă de nervi si frustrări!
6) Calculăm prea mult
Se spune că dacă numeri câte foi intră într-o plăcintă, nu mai faci plăcinta. Dacă la prima vacanță în Grecia, aș fi făcut zilnic paritatea leu-euro, probabil că o săptămână aș fi supraviețuit doar cu apă de la țâșnitoare. De la închirierea unei mașini până la magneții de frigider socotim cum să ieșim mai ieftin, pierdem ore în șir, ne umplem de nervi și constatăm că am făcut economie de 2 euro. Alegem să ne pregătim singuri toate mesele, să dăm cu mătura și cu mopul ca să mai economisim câte ceva. Pierdem o groază de timp și parcă nici n-am plecat de acasă. Îmi spunea cineva odată că un produs până în 10 euro e o cheltuială, de la 10 euro în sus e investiție. Nu se refereau la mâncare ori băutură, ci la micile amintiri pe care le luăm de acolo pentru noi și pentru cei dragi. Construiți un buget realist și fiți spontani!
7) Conducem prea mult
Unora le place la nebunie să conducă și nu obosesc. Totuși, există persoane care conduc și 22 de ore ca să evite cheltuiala cu o noapte de cazare pe drum. Ori ca să evite niște taxe de autostradă, aleg drumuri lăturalnice, îi mai bagă waze-ul pe coclauri și nu-i mai găsește nici Google. Timp pierdut, nervi, risc de accidente care pot face găuri în buget mai mari decât o cazare intermediară. La destinație, o goană nebună de colo, de la o plajă la alta, de la un obiectiv la altul. La întoarcere mai au nevoie de câteva zile să se odihnească după vacanță. Dacă nu participați la un concurs bazat pe kilometri parcurși, reduceți turația motoarelor și savurați tot ceea ce vă înconjoară. Poate nu veți acoperi toate obiectivele propuse, dar vă veți întoarce mai odihniți și cu siguranță în viață.
8) Reproducem vacanțele altora
Cel mai mult urăsc expresia must-see. Și poate nu neapărat asta, căci sunt obiective turistice reprezentative pentru fiecare zonă pe care ar fi păcat să le ratați dacă au vreo importanță pentru voi. Dar sunt și locuri pe care nu le găsești nici în ghiduri turistice, nici în poveștile altora și pe care le descoperi întâmplător și îți produc o bucurie imensă. Mă enervează la culme expresia „dacă ai fost acolo și n-ai văzut aia sau ailaltă ai fost degeba”. Serios? Și ca să nu se spună că am fost degeaba, în loc să încercăm să descoperim ce ne face nouă plăcere, mergem pe cărări bătute de alții? Ba, mai mult, mergem până acolo încât refacem fidel traseele lor doar ca să ni se confirme sau nu că este așa cum au povestit? Când ne documentăm pentru o vacanță, ne fixăm repere nu ne însușim directive!
Citește și Vacanță de Septembrie – Insula Corfu (I)
9) Fotografiem prea mult
Când mergeam în vacanțe cu aparatul de fotografiat cu roll-film nu aveam mai mult de două filme cu câte 36 de poziții. Până făceam o fotografie trecea mult și bine. Alegeam subiectul, unghiul, expunerea și toate celelalte. De când cu camerele digitale și telefoanele , am ajuns să privim totul prin obiectiv. În goana de a imortaliza tot ce mișcă uităm de ce suntem acolo. Hai să trăim vacanța, nu să o vedem în reluare!
10) Petrecem prea puțin timp off-line
„Ce-ți trebuie domnule ziarul? Ce crezi că nu cade Guvernul și fără dumneata?” spunea personajul principal din ”Jocul de-a vacanța” de Mihail Sebastian. Și câtă dreptate avea. Am devenit o prelungire a dispozitivelor legate la internet și parcă nu putem respira dacă nu punem măcar o poză sau un live pe o rețea de socializare. Ce o să se întâmple dacă timp de o săptămână, 10 zile n-o să știe nimeni unde suntem, cum petrecem, ce și cât mâncăm? Suntem în vacanță nu în info-trip! Grecii chiar au scos o anecdotă sub forma unui anunț la o tavernă: ”Nu avem WI-FI. Mâncați, beți și vorbiți între voi!”
11) Interacționăm prea puțin cu localnicii
În vacanță, cel mai mult interacționăm cu personalul din servicii la hotel, la taverne, în magazine. Însă de cele mai multe ori o facem doar din postura de clienți. Am plătit și vreau servicii corespunzătoare. Grecii sunt un popor foarte ciudat. Nu-ți vor oferi nicioadă ajutorul dacă nu-l ceri. Nu se bagă în viața ta. Însă dacă le ceri ajutorul, dacă le zâmbești ori le spui un „bună ziua” și dai de înțeles vrei să creezi o legătură dincolo de cea client-prestator, o să ai o surpriză plăcută. Dacă ești necăsătorit/ă, până la sfârșitul vacanței s-ar putea să încerce, măcar o dată, să te însoare sau să te mărite 🙂 Fiți amabili, cumpărați produse locale și hand-made, susțineți micile afaceri locale! Cu miere aduni și albine și muște. Cu altceva, doar muște.
Citește și Tur culinar în Pelion
12) Incompatibilitatea turistică
Întotdeauna am mers pe principiul „mai bine singură decât într-o companie proastă”! Niciodată nu-i poți mulțumi pe toți, nici la nuntă, nici la botez. Dar ce poate fi mai frustrant când tu vrei să zburzi pe coclauri, ceilalți să vrea doar să zacă în piscină și să se echilibreze cu două halbe de bere? Ori să tragă de tine să mergeți într-un club de noapte să petreceți până la ziuă când tu deja dormi în papuci? Cântăriți bine înainte de a pleca în vacanță cu oameni pe care nu-i cunoașteți și din perspectiva asta!
Voi ce alte modalități să ne stricăm vacanța în Grecia cunoașteți și cum le-ați evitat?
19 Comments
Toma Diana Veronica
Foarte bine punctate toate dar în special 11 și 12. Cred că dacă nu ești pe aceiași lungime de undă cu însoțitorii nu reușești să ai parte de vacanța mult dorită. Noi am pățit-o cu un cuplu care au ținut-o tot într-o ceartă și noi eram pe post de împăciuitor , unul vroia hăis celălalt cea și tot așa. Ai spus bine :”mai bine singur decât într-o companie proastă” .
Almona Calatoreste
Pai dacă îți strici tu vacanta, asta e. Ai facut-o, ți-o asumi. Dar sa ți-o strice altul, chiar te urci pe pereți. Dacă nu poți face un program comun, atunci fiecare pe contul lui.
Ruxandra
Foarte bune sfaturile, deși nu prea îmi pasă dacă e „sezon” sau nu. Îmi doresc și eu de mult timp să merg în Grecia, o să am grijă cum planific totul 🙂
Mirela
Uite, mie chiar îmi plac anumite locuri ”off season” dar desigur, nu mă duc acolo cu așteptarea de a găsi atmosfera de vară. În rest da, cred că ar trebui cât mai multe articole de aest tip, este greșit să ne stricăm vacanțele pentru orice care nu este vital. Dar fiecare alege, însă mulți au nevoie să vadă că există altfel și unii chiar vor avea experiențe mai frumoase!
Almona Calatoreste
Off season am fost o singură dată, în Thassos, în noiembrie. A fost ceva scurt, de dimineață până seara. Cum nu aveam așteptări, n-am avut nici dezamăgiri.
Dar am descoperit niște taverne pe care în aglomerația din sezon nici nu le-am băgat în seamă. Erau exact acelea pe care mulți le caută: deschise tot timpul anului, ieftine, cu bucătărie autentică și preferate de localnici.
Ruxandra
Ai punctat totul foarte bine. Oamenii au cam început să uite să trăiască clipa și așa este, stau si fotografiază toată ziua absolit orice și văd totul prin ecranul telefonului în loc să se relaxeze și să simtă că sunt cu adevărat prezenți 🙁
Raluca Anghel
Foarte frumoase si utile recomandările tale, ca de obicei! Grecii sunt cei mai prietenoși oameni pe care i am întâlnit, si n am avut niciodată paba acum o vacanță nereușită în Grecia. E destinația mea preferată de vacanta
Ioana Vlad
Excelent articolul tau! Intr-adevar am mai auzit, chiar de la prieteni, vai , Grecia nu este deloc grozava, am fost eu si nu era. Au nimerit intr-o statiune obscura si darapanata, cu o plaja aproximativa si au tras concluzia ca Grecia este toata asa. Ca si cum daca ai vizita Dorohoi ai zice ca toata Romania e asa (n-am nimic cu Dorohoi, era doar un exemplu).
Grecia are un farmec aparte si o filozofie de viata specifica, Grecia se experimenteaza cu mintea deschisa. Trebuie sa fii pregatit sa abordezi plaje care nu au confortul de la Mamaia, sa incerci diverse taverne, chiar daca nu arata ca niste restaurante cu 4*, sa bati uneori drumuri prafuite pentru a ajunge in locuri unde privelistea iti taie rasuflarea.
M-am indragostit de Grecia aproape de la primii pasi pe pamantul ei, am avut norocul sa merg prima data in Peloponez, in Grecia profunda, si apoi am regasit acest farmec, mai concentrat sau mai diluat, in multe alte locuri. Inca mai am o lista impresionanta de locuri de vizitat in Grecia si de-abia astept sa am ocazia sa o fac.
Madi
Excelent articol, multumesc pentru sfaturi! Sunt de acord cu toate. Eu merg an de an in Grecia, mai mereu la sfarsit de august-inceput de septembrie, dar cum merg in zone linistite, pentru copii, nu am prins super mare agitatie. Caldura la pranz – da, e o realitate.
Mi-a placut mult ca ai amintit de timpul prea mare petrecut in spatele obiectivului. E o mare provocare.
Carmen Bartus
Punctele 10 si 11 sunt favoritele mele. Grecia e tara in care sufletul meu se odihneste indiferent de anotimp.
Almona Calatoreste
Am fost o dată iarna și mi-a plăcut foarte mult. Aș vrea să merg și primăvara.
Illusion
Eu nu sunt adepta plecatulului „pe nespusă masă” în vacanțe. Sună nebunesc, interesant, etc, etc însă eu prefer să mă documentez înainte, altfel e posibil să îmi stric singură vacanța.
Mirela Marin
Foarte bine punctat!
De foarte mulți ani aleg perioadele fără aglomerație, în extrasezon, indiferent de destinație.
Grecia este o destinație pentru toate gusturile, dar trebuie să știi ce să alegi, conform dorințelor și tipului de turist care ești.
Mulțumesc pentru tipsuri! Felicitări!
Almona Calatoreste
Eu merg numai în iunie și septembrie. Am fost o dată la mijlocul lui iulie, că așa s-a nimerit concediul, și mi-a ieșit pe nas.
Jurnal de calatorii
Bun articolul.
Referitor la punctul 10 – Cand sunt in vacante ma deconectez total de virtual. Nu postez imagini din excursie decat dupa ce revin.
Punctul 12 – de luat in calcul…
Almona Calatoreste
Eu nu mă deconectez chiar de tot. Dar postez rar.
Adriana Ivan
Foarte bun articolul. Uneori ne strică vacanța fără să conștientizăm. După articolul tău, voi fi atentă.
Adriana Ivan
Stricăm*
Duduia Magda
Eu am mers în vacanță cu persoana nepotrivită în Santorini. Pe lângă faptul că am făcut indigestie și mi-a fost rău vreo două sau trei zile. Pe lângă asta, persoana cu care am plecat în vacanță efectiv mi-a făcut zile fripte! Deci mai contează și cu cine mergi în vacanță. Oricât de bine crezi că știi un om, în concediu devine un altul, mai ales când stai aceeași cameră cu el.